Dania dla cukrzyka

Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych.

Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com


W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do transportu cukru do tkanek. Kiedy działa nieprawidłowo lub jej ilość jest zbyt mała, poziom cukru we krwi niebezpiecznie rośnie, a tkanki nie otrzymują wystarczającej ilości energii. Hiperglikemia, czyli poziom cukru przekraczający normę, prowadzi do uszkodzeń naczyń krwionośnych, także tych znajdujących się w oczach czy nerkach. Długotrwała hiperglikemia prowadzi do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia, niewydolności nerek, ślepoty i innych powikłań.

Ogólne zasady diety dla cukrzyka

W przypadku osób chorujących na cukrzycę typu 1 leczenie opiera się na odpowiednim dawkowaniu insuliny, chociaż prawidłowa, zdrowa dieta cukrzycowa nie jest bez znaczenia. Jeśli chodzi o cukrzycę typu 2, odżywanie jest wręcz podstawą leczenia.

Mniej więcej połowa energii w rozsądnej diecie powinna pochodzić z węglowodanów. Powinny to być jednak węglowodany złożone (nie proste, które są np. w cukierkach). Oto, gdzie takich szukać:

- w pieczywie pełnoziarnistym,
- w makaronach pełnoziarnistych,
- w brązowym ryżu,
- w surowych (lub gotowanych na parze) warzywach,
- w nasionach i orzechach.

Smaczne i zdrowe śniadanie - nie tylko dla diabetyka. Kliknij!

przepis na zdrowe śniadanie

Jedną trzecią energii powinny dostarczać nam tłuszcze, z czego większość mają stanowić tłuszcze roślinne. Trzeba jednak uważać na tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne. Ten rodzaj tłuszczów najlepiej byłoby całkowicie wykluczyć z diety - to dotyczy zarówno osób zdrowych, jak i chorujących na cukrzycę. Przez tłuszcze trans podnosi się poziom cholesterolu we krwi i zwiększa ryzyko wystąpienia wielu rodzajów raka.

Białko to kolejne 10-15 proc. zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze. Białko zwierzęce czy roślinne? Jeść należy mniej więcej tyle samo jednego i drugiego. Białko zwierzęce to głównie produkty mleczne - ale pamiętajmy aby wybierać niskotłuszczowe odmiany - oraz chude mięso. Ogromne ilości białka roślinnego znajdują się natomiast w roślinach strączkowych i soi.

Zdrowa, pyszna salsa dla cukrzyka. Kliknij!

salsa dla cukrzyka

Desery dla cukrzyka

Cukrzyca wbrew pozorom nie oznacza całkowitego wykluczenia jakichkolwiek słodkości z diety. Istnieją smaczne i słodkie desery dla cykrzyka. Zawsze trzeba brać pod uwagę IG (indeks glikemiczny) danej potrawy, czyli to, jak wpływa na poziom cukru we krwi (wysoki IG oznacza, że cukier we krwi podnosi się do wysokiego poziomu).

Ciasto dla diabetyka i nie tylko. Kliknij!
ciasto dla diabetyka

Jeśli chodzi o owoce dla cukrzyka, to warto zamienić słodkie owoce na grejpfruty i jabłka. Niestety, banany, szczególnie te dojrzałe,trzeba traktować tak, jak batoniki - mają jeszcze wyższy od nich IG, czyli jeszcze wyżej podnoszą poziom cukru.

Ciasto dla cukrzyka nie powinno zawierać cukru - najlepiej zastąpić go słodzikiem. Mąkę pszenną należy zastąpić żytnią lub kukurydzianą, o niższym IG.

Przepis na ciasteczka dla cukrzyka. Kliknij!
ciastka dla cukrzyka

Święta dla cukrzyka

Oczywiście, nie można sobie zrobić wolnego od choroby i traktować świąt jako wymówki, żeby w ogóle nie myśleć o tym, co się je. Ale nie popadajmy w przesadę - mając cukrzycę też można jeść tradycyjne potrawy. Ważne jednak, aby wiedzieć, na co zwracać uwagę.

- Śmietanę najzdrowiej będzie zastąpić niskotłuszczowym jogurtem.
- Pierożki gotujemy, nie smażymy. Tak, jak w przypadku diety zalecanej osobom zdrowym - potrawy dla cukrzyka powinny być raczej gotowane i pieczone niż smażone.
- W wypiekach zamieniamy mąkę pszenną na żytnią lub kukurydzianą.
- Ryby wybieramy pieczone zamiast smażonych.

I pamiętajmy, że w kontroli cukrzycy ważna jest także aktywność fizyczna!

Oliwa czyni cuda. Kliknij!

oliwa czyni cuda artykuł


Czy chcecie poczytać więcej na temat żywienia cukrzyków, o tajemniczych wymiennikach węglowodanowych, indeksie glikemicznym, daniach dla diabetyków? Dajcie nam znać, na pewno wrócimy do tematu!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Cukrzyca - co powoduje jej rozwój i jakie są jej objawy?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Pankejki jogurtowe

Puszyste i lekkie niczym chmurka placuszki śniadaniowe. Przepis jest niezwykl...

Odsłon: 26219

15 min
19
15 min
13
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 113

30 min
6
Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 615

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

131