Dania z kapustą

W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna?

Fot. 123RF/Picsel

Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach szlacheckich i jedenastu w pałacach magnatów. Ze wszystkimi daniami, bądź ich składnikami, wiązały się określone wierzenia, często mające rodowód pogański, a nie pominięcie żadnego z nich (wśród których nie mogło zabraknąć darów przyrody - pola, lasu, wody, sadu i ogrodu) miało zapewnić pomyślność i szczęście w nadchodzącym roku. Nie inaczej jest z kapustą.

Dlaczego w Wigilię jemy kapustę?

Kapusta, kiszona stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i ogromnej życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed chorobami. Co więcej, sądzono, że potrawy przygotowane z jej użyciem przyciągają do domostw pomyślność i dostatek. Dlatego też na wigilijnych stołach znajdziemy m.in. kapuśniak, kapustę z grochem bądź z grzybami, a kapuścianym farszem nadziewamy liczne paszteciki, krokiety czy pierogi.

W jaki sposób kapusta wpływa na nasze zdrowie?

Ludowe wierzenia mają to do siebie, że w każdym z nich tkwi ziarnko prawdy. Jak wcześniej czytaliście, kapustę uważano za sposób na zapobieganie chorobom i przypisywano jej życiodajną moc. Nie bez powodu! Kapusta kiszona bardzo dobrze wpływa na naszą odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn (jest źródłem wielu detoksykujących diet) oraz zdecydowanie ułatwia odchudzanie i poprawia pracę naszego układu trawiennego m. in przez bogactwo zawartych w niej witamin K, A,C, B i E. Uważana za polskie superfood, cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw przenikają do soku, który także warto wykorzystać przygotowując wigilijne dania.

W tym miejscu trzeba też podkreślić rozróżnienie na kapustę kiszoną i kwaszoną, gdyż wbrew powszechnemu mniemaniu to dwa różne produkty, mające odmienne walory i kulinarne zastosowania. Pomyłka może nas kosztować zepsuty obiad, dlatego warto zwrócić na to uwagę! Kapusta kiszona, posiadające te wszystkie dobroczynne właściwości, jest poddawana procesowi kiszenia, czyli inaczej fermentacji, przez co najmniej dwa tygodnie kiedy to uzyskuje oczekiwaną głębię smaku. Kiszenie nadaje kapuście żółty, lub czasem lekko szarawy kolor, pachnie delikatnie kwasem mlekowym i zmienia smak w trakcie leżakowania w beczce. Natomiast jej kwaszona wersja, to zwykła kapusta doprawiana jedynie cukrem i octem dla lekko kwaskowatego smaku. Nie zmienia koloru (jest nadal biała). Zawiera dużo mniej witamin - brak fermentacji to równocześnie brak dobroczynnych bakterii.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty?

Jeśli przeszkadza wam zapach gotowanej kapusty, z pewnością ucieszy was informacja, ze w bardzo prosty sposób można się od niego uwolnić. Wystarczy, że dodacie do niej kromkę czerstwego lub razowego chleba. Podobny efekt da również dodanie do garnka natki pietruszki, cytryny lub mleka.

W jaki sposób przygotować pyszną kapustę wigilijną?

Pamiętajmy, że każde danie serwowane w święta powinno być nie tylko zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne. Jeśli chcecie mieć pewność, że przygotowana przez was kapusta będzie idealna, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

1. Wigilijna kapusta z grochem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Świąteczna kapusta z grzybami

Fot. IlonaAlbertos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Kapusta z grochem i grzybami

Fot. MojaKuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Kapusta staropolska

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Łazanki z kapustą i grzybami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Pierogi z grzybami i kapustą

Fot. Kapel na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Kulebiak z kapustą i grzybami

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Kapuśniaczki z białą kapustą i grzybami

Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Kapusta z fasolką

Fot. Facet_w_kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

10. Krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deserki karpatka z owocami

Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co...

Odsłon: 227

60 min
4
Ciasta Truskawkowy sernik bez cukru

Ten truskawkowy sernik bez dodatku cukru zachwyci Twoje podniebienie świeżym...

Odsłon: 79

15 min
2
15 min
2
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 131

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

132