Darmowa przyprawa do mięs i sałatek. Odtruwa organizm, wspiera trawienie, nasze babki dodawały go do rosołu

Bluszczyk kurdybanek to ziele, które z chęcią używały nasze babcie. Podobno ta wiosenna roślina była stałym elementem potraw w czasach słowiańskich. Dziś jest nieco zapomniana, dlatego warto przypomnieć sobie jej smak oraz zapoznać się z jej leczniczymi właściwościami. Podpowiemy ci, jak wygląda bluszczyk kurdybanek, oraz w jaki sposób można go wykorzystać w kuchni.

Dlaczego warto używać bluszczyku kurdybanku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że w roślinach drzemie moc prozdrowotnych właściwości, dziś przyjrzymy się bliżej bluszczykowi kurdybankowi. To zioło naszych babć, nazywane jest także bluszczykiem pospolitym, obłożnikiem, czy bluszczykiem ziemnym. Roślina ta należy do rodziny jasnotowatych, można spotkać ją wiosną w lasach, na łąkach, a także w przydomowych ogrodach. Rośnie we wszystkich częściach Polski, występuje dziko zarówno na terenie Europy, Azji, jak i w Ameryce Północnej. Jego prozdrowotne właściwości można wykorzystać przygotowując nalewki i napary, świetnie sprawdzi się również jako przyprawa. Zastanawiasz się, jak rozpoznać bluszczyka kurdybanka, oraz z czym można go pomylić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. 

Sprawdź także: 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Jak wygląda bluszczyk kurdybanek?

Być może w twoim ogrodzie rośnie bluszczyk kurdybanek, zastanawiasz się, jak go rozpoznać? Roślina dorasta maksymalnie do wysokości 20 centymetrów, charakteryzują ją łodyga płożąca, niewielkie, naprzeciwległe liście w kształcie serca, oraz niewielkie fioletowo-niebieskie kwiaty. Jest to roślina miododajna, wykorzystuje się ją jako surowiec lekarski, roślina ozdobna, oraz przyprawa. Jeżeli rozetrzemy w palcach liście bluszczyka kurdybanka, możemy wyczuć aromaty przypominające szałwię lub miętę, co zawdzięczają olejkom eterycznym. Najwięcej cennych właściwości mają egzemplarze, które rosną w słonecznych miejscach i wyróżniają się nieco fioletowym odcieniem liśćmi.  

Bluszczyk kurdybanek, z czym można go pomylić? Wyglądem może przypominać nieco jasnotę purpurową, która również ma drobne, fioletowe kwiaty. Charakteryzuje ją jednak bezlistna łodyga. Uważaj natomiast, aby przez przypadek nie zebrać bluszczu pospolitego, który jest  trujący, w odróżnieniu od kurdybanka jest rośliną pnącą, nie płożącą, różni je także kształt liści. 

Jakie właściwości lecznicze ma bluszczyk kurdybanek?

W składzie bluszczyku kurdybanku znajduje się szereg substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Ma działanie detoksykujące, pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu. Wspiera odporność, ma działanie antybakteryjne, pomaga w walce z infekcjami dróg oddechowych, warto stosować go także w stanach zapalnych gardła. Co więcej, może być korzystny dla osób, które borykają się z anemią, ponieważ działa wzmacniająco na organizm, a także dla tych, u których występują alergie oddechowe. 

Roślinę tę warto stosować w przypadku problemów z trawieniem, ponieważ stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, a także redukuje wzdęcia. Polecany jest również przy biegunce i zaparciach. Przyspiesza także przemianę materii, oraz pozytywnie oddziałuje również na pracę wątroby. Może być wykorzystywany do użytku zewnętrznego, przemywanie skóry naparem z bluszczyku kurdybanku może pomóc na egzemę, łupież, świąd, czy zmiany trądzikowe. Przyspiesza także gojenie się ran. 

Przeciwwskazaniem do stosowania bluszczyku kurdybanku jest okres ciąży, karmienia piersią, a także epilepsja. Roślina ta ma działanie moczopędne, dlatego nie należy jej stosować, jeżeli zażywasz leki.  

Jak używać bluszczyku kurdybanka w kuchni?

Zielone listki bluszczyku kurdybanka mogą zastąpić w kuchni zieloną pietruszkę, warto pamiętać, że ma nieco bardziej gorzkawy i ziołowy posmak. Świetnie podkreślą smak mięs, warzywnych potrawek, czy zup, na przykład rosołu. Nadają się również jako dodatek do wiosennej sałatki, śniadaniowego twarożku lub jako element kanapek. Bluszczyk kurdybanek świetnie pasować będzie do jajecznych potraw, na przykład omletów, past jajecznych, czy szakszuki. Dobrze smakuje również dodany do sałatki, czy zupy ziemniaczanej. 

Pamiętaj, aby zbierać jedynie rośliny oddalone od dróg i terenów miejskich, okres kiedy kurdybanek jest najsmaczniejszy trwa od kwietnie do czerwca, wtedy jest najsmaczniejszy, jednak zioło to można zbierać, aż do jesieni. Warto go wysuszyć, rozkładając cienką warstwę kurdybanka na papierze w przewiewnym miejscu, lub w suszarce (nie przekraczając temperatury 30 stopni), a następnie stosować do prozdrowotnych naparów i herbat. Wystarczy, że łyżeczkę suszu zalejesz szklanką gorącej wody, następnie pozostaw napar pod przykryciem do zaparzenia. Zamiast suszu możesz użyć kilku gałązek świeżego kurdybanka. 

Możesz także przygotować nalewkę z bluszczyku kurdybanku. Do szklanego czystego i wyparzonego słoika wsyp 12 łyżek suszu, zalej go połową litra mocnego alkoholu, szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. Po tym czasie wystarczy przecedzić nalewkę. 

1. Omlet z warzywami i kurdybankiem

 Omlet z warzywami i kurdybankiem Zobacz przepis

Omlet z warzywami i kurdybankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa ziemniaczana z kurdybankiem

 Zupa ziemniaczana z kurdybankiem Zobacz przepis

Zupa ziemniaczana z kurdybankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka do grilla z kurdybankiem

 Sałatka do grilla z kurdybankiem Zobacz przepis

Sałatka do grilla z kurdybankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa warzywna z bluszczykiem

 Zupa warzywna z bluszczykiem Zobacz przepis

Zupa warzywna z bluszczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: youtube.com/@adolfkudlinski, poradnikzdrowie.pl, poranny.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Eliksir zdrowia i młodości. Nie ma zdrowszego soku od buraczanego, więc pij codziennie »

Gdzie odprowadzać deszczówkę? Jak odprowadzać wodę deszczową z dachu i rynien? »

Teraz jest najlepszy moment na zbieranie pędów sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 201

30 min
3
Dodatki Sos tzatziki z polskim akcentem

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

Odsłon: 135

15 min
3
wszystkie
3
wszystkie
9

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1