Sezon na truskawki

Dlaczego powinniśmy jeść indyka?

Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie?

Fot. 123RF/Picsel

Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele.

Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy magnez - wzmacniają strukturę kości, chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, zwiększają odporność organizmu na szkodliwe czynniki zewnętrze, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jedząc mięso z kurczaka czy indyka dostarczamy komórkom także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu nerwowego czy transport tlenu we krwi. Dzięki diecie bogatej w te mikroelementy skuteczniej walczymy z chronicznym zmęczeniem, depresją i spadkiem koncentracji.

Ze względu na znikomą ilość szkodliwych toksyn i tłuszczów drobiowe rarytasy powinny jak najczęściej pojawiać się na stołach osób z problemami trawiennymi i pogłębionymi schorzeniami układu krążenia. Menu bogate w mięso indyka jest elementem profilaktyki wielu poważnych chorób - w tym nowotworów.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

W jaki sposób przygotować indyka?

Mięso z indyka doskonale nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Aby zamienić je w lekkostrawny i niskokaloryczny obiad, wystarczy przygotować je na parze. Będzie też idealną bazą do gulaszu lub sycącej sałatki. Ze względu na swoje rozmiary, pierś z indyka może zostać przygotowana jak klasyczna pieczeń. Po pokrojeniu, możesz podać ją jako dodatek do obiadu lub kanapek.

Bardzo ważnym jest, aby indyka nie rozbijać zbyt cienko, ani nie smażyć zbyt długo, gdyż wówczas mięso stanie się suche i wiórowate. Należy również pamiętać, że indyk ma wyjątkowo delikatny smak, dlatego przyrządzają go nie należy przesadzać z ilością przypraw - w końcu zależy nam na tym, aby poczuć, jak faktycznie smakuje mięso.

Jeśli chcesz przygotować pyszne danie z indyka, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Indyk w marchewce i pomidorach

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Indyk w słodko-pikantnym sosie

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Indyk w sosie curry

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Parowane roladki z indyka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

5. Pasztet z indyka

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pulpeciki z indyka

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Kanapka z pieczonym indykiem

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pieczona golonka z indyka

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Gulasz z indyka z marchewką

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Roladki z indyka

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 961

30 min
6
60 min
20
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 199

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25