Sezon na truskawki

Dlaczego warto sięgać po tymianek?

Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy, jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak.

Fot. 123RF/Picsel

Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on także zaskakujące właściwości lecznicze. Niezwykłe działanie tymianku sprawiło, iż doceniali go już Starożytni, stosując go w przypadku wielu uciążliwych schorzeń. Współczesne badania zdają się jedynie potwierdzać ich przeczucia - właściwości tymianku mogą nas bardzo zaskoczyć.

Właściwości lecznicze tymianku

Włączając tymianek do naszej diety, zyskujemy źródło wielu cennych substancji odżywczych. Spośród nich na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim tymol - olejek eteryczny, któremu tymianek zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Substancja ta posiada bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego napary z tymianku z powodzeniem możemy stosować jako środek odkażający. Co więcej, dzięki swoim właściwościom, tymol przynosi ulgę w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przewlekłego i uciążliwego kaszlu.

Tymianek jest także fantastycznym źródłem flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, należących do grupy fenoli, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników. Substancje te mają także działanie antygrzybiczne oraz przeciwzapalne. Są one niezwykle cenne ponieważ, obniżają ciśnienie krwi, usuwają szkodliwe substancje z naszego ciała, wspomagają procesy regeneracyjne komórek oraz spowalniają proces starzenia się.

W tymianku znajdziemy również spore ilości żelaza, wapnia, selenu, magnezu, manganu i potasu. Pierwiastki te są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż odpowiadają m.in.: za prawidłową strukturę kości, regulację pracy tarczycy, wzmocnienie odporności i poprawne funkcjonowanie układu nerwowego.

W medycynie naturalnej tymianek bywa bardzo często wykorzystywany, jako środek leczący różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe i wątrobowe. Preparaty przygotowane na jego bazie zaleca się przede wszystkim w przypadku podrażnienia jelit, nieżytu żołądka, biegunki. Okłady i płukanki tymiankowe zaleca się również w przypadku reumatycznego bólu stawów i bólu zębów.

Reklama

Tymianek - zastosowanie w kosmetyce

Włączenie tymianku do codziennej diety zagwarantuje nam nie tylko zdrowie, ale także urodę. To niepozorne zioło, z racji silnych właściwości odkażających, poleca się osobom o cerze tłustej i trądzikowej. Wyciąg z tymianku jest od bardzo dawna uznawany za jeden z najskuteczniejszych środków w leczeniu łupieżu. Poleca się go również w przypadku nadmiernego przetłuszczania się włosów.

Kiedy tymianek może zaszkodzić?

Mimo tak licznych zalet, warto pamiętać, że w niektórych przypadkach tymianek może nam zaszkodzić. Przede wszystkim powinny uważać na niego kobiety w ciąży. W tym wypadku niebezpieczny może być przede wszystkim olejek tymiankowy, który może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, a w skrajnych wypadkach może doprowadzić do wczesnego porodu.

Warto również pamiętać, że spożywanie tymianku w bardzo dużych ilościach może stać się przyczyną występowania alergii błon śluzowych i naskórka. Z tego względu osoby wrażliwe powinny ostrożnie wprowadzać go do swojej diety.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Sałatka ziemniaczana

W sezonie na nowalijki najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków...

Odsłon: 89

30 min
1
>60 min
2
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 837

30 min
25

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20