Dodasz do kawy zamiast cukru, centymetrów w pasie ubędzie. Polecany również dla diabetyków

Dietetycy zalecają, aby w diecie odchudzającej znalazły się owoce i warzywa. Warto jednak zwrócić uwagę na ich indeks glikemiczny, oraz zawartość kalorii, co pomoże w redukcji nadprogramowych kilogramów. Do mało znanych owoców, które są niskokaloryczne oraz nie powodują skoków cukru należy yacon. Sprawdzimy, jakie ma właściwości, oraz jak wykorzystać yacona w kuchni.

Dlaczego warto jeść yacona? | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Zastanawiasz się, co to jest yacon? Roślina należy do rodziny astrowatych, ma bulwiaste owoce, przypominające wyglądem topinambur lub maniok. Pochodzi z Ameryki Południowej, znana była już w czasach początków cywilizacji Majów i Inków. Obecnie uprawia się ją również między innymi w: USA, Japonii, Nowej Zelandii oraz w krajach europejskich, we Francji, Włoszech i Czechach. Dodatkowo warto wiedzieć, że jest to roślina, którą można wyhodować we własnym ogródku, lubi żyzne gleby, należy pamiętać nie najlepiej znosi przymrozki. Owoce yacona charakteryzują się słodkim smakiem, powszechnie wykorzystuje się je do produkcji syropu. Dodatkowo wykazują sporo właściwości prozdrowotnych. W poniższym artykule odpowiemy między innymi na pytania: jak wykorzystać yacona w kuchni, oraz jak wpływa na zdrowie. 

Sprawdź także: Superfoods camu camu - skarbnica witaminy C. Jak wykorzystać w kuchni?

Jakie właściwości ma yacon?

Yacony są niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na diecie odchudzającej, w 100 g jest ok. 18 kcal. W składzie yacona znajduje inulina, która jest rodzajem błonnika pokarmowego. Należy do naturalnych prebiotyków, które mają właściwości wspierające mikroflorę jelitową oraz pomaga dbać o odporność organizmu. Korzystnie działa także na układ pokarmowy, ma właściwości przeciwzapalne, dlatego będzie pomocy przy łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobą wrzodową. Wpływa także na lepsze wchłanianie substancji mineralnych, a także pomaga utrzymać prawidłowe pH. Co więcej, przyczynia się do obniżenia zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu oraz poziomu cukru we krwi po posiłku, dlatego jest polecany diabetykom oraz osobom borykającym się z insulinoopornością. Inulinie przypisuje się także właściwości odchudzające, zmniejsza apetyt.

Ponadto zarówno w bulwach, jak i liściach yacona znajdą się substancje o działaniu antyoksydacyjnym, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Jak wykorzystać yacona w kuchni?

Co ciekawe, yacon, w odróżnieniu od innych bulwiastych roślin, nie wymaga gotowania przed spożyciem. Można jeść go na surowo, wystarczy obrać go ze skórki. Ma słodki smak przypominający nieco jabłko lub gruszkę. Mieszkańcy Andów pozostawiają owoce na słońcu, zabieg ten sprawia, że są jeszcze słodsze i smaczniejsze. W domowych warunkach można wysuszyć go w suszarce do owoców lub w piekarniku. Yacony nadają się także do obróbki termicznej, dobrze smakują w wersji gotowanej i smażonej. Można także wycisnąć z nich sok, zrobić syrop, czy dżem. Wykorzystuje się je również do produkcji płatków śniadaniowych. Dodatkowo z liści yacona produkuje się herbatę.

Syrop z yaconu – właściwości i zastosowanie

Jak powstaje syrop z yacona? Syrop z yacona powstaje z bulw rośliny. Owoce są wyciskane, a następne powstały sok poddawany jest procesowi filtracji. Uzyskaną miksturę odparowuje się tak, aby zgęstniał. Na koniec przefiltrowany syrop zostaje rozlany do butelek. Gotowy syrop jest dość gęsty, ma brązowy kolor, przypominający nieco syrop klonowy. W smaku przypomina nieco figi. Co ciekawe, syrop z yacona zawiera mniej kalorii niż biały cukier. Dzięki dużej ilości ilość fruktooligosacharydów przyczynia się do hamowania skoków poziomu glukozy oraz zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.  

Jakie właściwości ma syrop z yaconu? Wspiera mikroflorę jelitową, układ odpornościowy, wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także przyczynia się do lepszego wchłaniania  witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego oraz substancji mineralnych, magnezu, fosforu i wapnia. Polecany jest także osobom na diecie odchudzającej, które chcą wykluczyć ze swojej diety biały cukier i szukają zamiennika. Przypisuje się mu także działanie przyspieszające redukcję zbędnych kilogramów. 

Do czego stosować syrop z yaconu? Możliwości jest wiele, oczywiście sprawdzi się do słodkich deserów, możesz dodać go do ciast, ciasteczek, domowych lodów. Świetnie sprawdzi się do  koktajli lub posłodzenia owsianki, naleśników, placuszków, omleta, czy jogurtu z owocami. Możesz dodać go również do sosów sałatkowych, np. mieszając go z sokiem z cytryny, musztardą i masłem orzechowym. Syrop z yaconu można używać również do słodzenia kawy i herbaty. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, sante.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20
30 min
3
30 min
2
wszystkie
8

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5