Dzieci krzywią się na jego widok. Kożuch na mleku - dlaczego się robi i jak go uniknąć?

Dlaczego na mleku tworzy się kożuch? Dorośli mogą zapytać z ciekawością, a dzieci - z nieukrywanym obrzydzeniem. Większość ludzi na myśl o połknięciu kożucha wzdryga się i wraca myślami do młodości. Jeśli też uważasz go za koszmar minionych lat, dowiedz się, jak go uniknąć.

Dlaczego na mleku tworzy się kożuch? | Fot.123RF/Picsel // Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Na wizję połknięcia kożucha mlecznego wiele osób, nawet dorosłych, wzdryga się. Niemiłe wspomnienie z młodości, gdy rodzice kazali go jeść, od razu wraca do głowy. Dlaczego na mleku tworzy się kożuch? I jak go uniknąć, aby później nie ściągać go łyżeczką?

Sprawdź także: Wybrano najbardziej toksyczną roślinę. Na podium znalazł się sezonowy ulubieniec Polaków

Kożuch na mleku - koszmar z dzieciństwa

Mleko krowie to jeden z podstawowych produktów spożywczych, które piją małe dzieci. Zawiera wiele witamin (w tym A, C, D, E i te z grupy B) oraz minerałów (m.in. fosfor, potas, magnez, sód), jednak najmłodszym poleca się je głównie ze względu na dużą dawkę wapnia. 100 ml mleka dostarczy 100-140 mg tego pierwiastka. Dzięki bogatym wartościom odżywczym ich układ kostno-stawowy oraz mięśniowy się rozwijają, a cały organizm może prawidłowo dojrzewać.

Problem tylko w tym, że w dzieciństwie mało kto przepada za tym zdrowym napojem. Wszystko z powodu kożucha na mleku, który nie tylko nieestetycznie wygląda, ale ma również nieprzyjemną dla pociech konsystencję. Pamiętasz jeszcze zupę mleczną z makaronem, którą często podawano w PRL-u i późniejszych czasach? A może po prostu - jak w latach 90. - rodzice zasypywali mleko płatkami śniadaniowymi? Niezależnie od tego, czy kożuch pojawiał się na zjadliwym, czy niezjadliwym posiłku, sam wywoływał gęsią skórkę. Zresztą do dziś, dorośli często go wyławiają.

Dlaczego na mleku tworzy się kożuch?

Zastanawiałeś się kiedyś, czym jest kożuch na mleku i jak powstaje? Ma to bezpośredni związek ze składem tego produktu spożywczego oraz jego podgrzewaniem. Mleko składa się w części ze związków nierozpuszczalnych w wodzie. Kożuch to głównie cząstki tłuszczów otoczone warstwą białek. Pod wpływem ciepła i rosnącej temperatury białka ścinają się i unoszą na wodzie. To właśnie specyfika składu kożucha powoduje, że zbiera się on na powierzchni płynu (na wodzie). Co więcej, to kożuch jest odpowiedzialny też za kipienie mleka w garnku.

Jak uniknąć kożucha na mleku?

Mleko bez kożucha to marzenie każdego, kto w dzieciństwie miał problem z przełknięciem nieapetycznej błonki. Choć, będąc małym, można było prosić rodziców o wyłowienie nieprzyjemnej warstwy, tak w dorosłym życiu lepiej nauczyć się po prostu dobrych nawyków kulinarnych.

Jak uniknąć kożucha na mleku?

  • Gotuj je na średnim ogniu - zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki płomień przyspieszy tworzenie się kożucha,
  • często mieszaj - płyn, który się gotuje, powinien być mieszany łyżką. Nawet gdy trafi już do kubka lub miski, lepiej od czasu do czasu go przemieszać,
  • możesz spienić wierzch mleka - aby kożuch się nie utworzył, możesz spienić górną warstwę mleka,
  • dodaj kostkę lodu - gdy mleko zacznie się gotować, wrzuć kostkę lodu. To pomoże uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki, jaką jest kożuch.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Ustalono, o jakiej porze należy jeść śniadanie. Godzina kluczowa dla serca »

Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia »

Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1530

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 312

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5