Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli odpowiednio skomponujesz składniki, smak warzyw w napoju będzie niemal niewyczuwalny. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić energetyzujące smoothie na śniadanie.

Zielone smoothie dodające energii, pomysł na szybkie śniadanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chcesz zacząć pić smoothie na śniadanie, ale nie wiesz, co do niego dodać, aby było pełnowartościowe, smaczne i sycące? Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, że oprócz owoców i warzyw powinno znaleźć się w nim źródło białka oraz tłuszczów. Na przykład możesz dorzucić do niego wysokobiałkowy jogurt oraz siemię lniane, takie połączenie na długo cię nasyci oraz nie podniesie gwałtownie poziomu cukru we krwi. Do przepisu na energetyzujące smoothie na śniadanie wykorzystamy między selera naciowego, kiwi i banana, sprawdź, jak produkty te wpływają na zdrowie organizmu. 

Sprawdź także: Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Zielona moc kiwi i selera naciowego

Energetyzujące smoothie z naszego przepisu zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, który ma wpływ na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, syci, a także przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo błonnik pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Do zielonego smoothie warto dodać kiwi, które jest skarbnicą witaminy C, która wspiera odporność organizmu, dodaje energii, działa przeciwutleniająco, korzystnie wpływa na wygląd skóry, uczestniczy w syntezie kolagenu, oraz wspiera prawidłowe wchłanianie żelaza. Owoce te są także dobrym źródłem potasu, który między innymi odpowiada za regulowanie prawidłowego ciśnienia krwi, oraz dba o zachowanie rónowagi sodowo-potasowej. Spożywanie kiwi jest korzystne dla pracy jelit, co ciekawe wpływa także na jakość snu.

Kolejnym składnikiem koktajlu jest seler naciowy, niskokaloryczne warzywo, które zawiera sporo witaminy A, pomagającej dbać o zdrowie oczu; witamin z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krwionośny; witaminy K, która uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, a także wpływa na układ kostny. Nie brakuje w nim również składników mineralnych, wapń i fosforu, które wzmacniają kości i zęby; magnezu, który wspiera układ nerwowy, sercowo-naczyniowy oraz mięśniowy, oraz manganu, który pomaga zapobiegać osteoporozie oraz wpływa na prawidłową pracę mózgu. Obecne są w nim także cenne przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, a także wykazują działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. 

Słodycz w energetyzującym smoothie zapewnia banan, który jest doskonałym źródłem energii. Znajduje się w nim potas, który pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, a także wspiera zapobieganie: miażdżycy, udarom i zawałom. Owoce te warto jeść także ze względu na korzystny wpływ na zdrowie oczu, między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na jaskrę, czy zaćmę. Polecane są także osobom, które borykając się ze zgagą, albo cierpią na chorobę refluksową. Banany pomagają także dbać o prawidłowy cholesterol, a także dzięki zawartości żelaza, zapobiegają rozwojowi anemii. Przypisuje się im działanie poprawiające samopoczucie zawarte w nich witamina B6 oraz magnez, korzystnie działają na układ nerwowy. 

Energetyzujące smoothie na śniadanie – przepis

Przygotowanie energetyzującego smoothie na śniadanie, nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji koktajlu.

Składniki

  • 1 banan, 
  • 1 kiwi, 
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • garść szpinaku, 
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 opakowanie wysokobiałkowego jogurtu, np. skyra,
  • odrobina soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie), 
  • ok. 120 ml wody. 

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera, zmiksuj wszystko na gładką masę. Ilość wody warto dostosować do swoich preferencji, jeśli wolisz gęste smoothie dodaj jej mniej, jeżeli rzadsze dodaj więcej. Opcjonalnie możesz dosłodzić koktajl łyżeczką miodu, dobrze sprawdzi się także ksylitol, stewia, lub erytrytol. 


Źródła: dietetycy.org.pl, zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Eliksir zdrowia i młodości. Nie ma zdrowszego soku od buraczanego, więc pij codziennie »

Gdzie odprowadzać deszczówkę? Jak odprowadzać wodę deszczową z dachu i rynien? »

Teraz jest najlepszy moment na zbieranie pędów sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
9
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 523

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2