Fale Dunaju - ciasto, które warto znać

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż jest to bardzo smaczny i efektowny wypiek.

Fot. 123RF/Picsel

Jeśli lubisz retro desery, które na myśl przywołują smakowite wspomnienia z młodości, z pewnością doskonale kojarzysz ciasto Fale Dunaju. Niegdyś ten efektowny wypiek był popisowym deserem wielu gospodyń oraz gwiazdą wielu przyjęć. Nie ma się co dziwić. Wyglądem przypomina dzieła najlepszych cukierników i sugeruje, że pani domu spędziła w kuchni naprawdę długie godziny.

Czy przygotowanie Fal Dunaju w istocie jest tak trudne? Nic z tych rzeczy. W tym właśnie tkwi sekret jego popularności. Z upieczeniem tego smacznego ciasta poradzi sobie nawet początkujący i bardzo zabiegany kucharz, który w domu ma wyłącznie podstawowe składniki.

Fale Dunaju - wersja klasyczna

Spód Fal Dunaju przygotowuje się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego - waniliowego oraz czekoladowego. W nieco szybszej wersji można ograniczyć się przygotowania tylko jednego z nich.

Na tak przygotowanym spodzie należy ułożyć owoce - najczęściej wiśnie - dzięki którym w cieście powstają charaktersytyczne fale. Całość wieńczy delikatna masa budyniowa oraz lekka polewa czekoladowa. Warto pamiętać, aby ciasto dobrze schłodzić, dzięki czemu będzie się je łatwiej kroiło.

Reklama

Ciasto Fale Dunaju - nie tylko z wiśniami

Najpopularniejszą wersją Fal Dunaju jest bez wątpienia ta z wiśniami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do jego zrobienia wykożystać inne owoce, które akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzą się te z kompotu. Na cieście ucieranym można również ułożyć kleksy dżemu owocowego.

Aby zrobić nieco lżejszą wersję, zamiast masą budyniową, ciasto możesz zalać galaretką owocową, dzięki czemu będzie prezentować się jeszcze ciekawiej.

Oczywiście sekretem każdego ciasta jest dobry, sprawdzony przepis. Jeśli masz ochotę je zrobić, przetestuj pomysły naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Fale Dunaju

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Fale Dunaju

Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Fale Dunaju z brzoskwiniami

Fot. Gogusia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Fale Dunaju ze śliwkami i pianką

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Fale Dunaju

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5196

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133