Sezon na truskawki

Gdzie szukać najszybszych i najsprawniejszych kelnerów? W restauracji Balaton oczywiście!

W Karkowskim Biegu Kelnerów (wydarzenie poprzedzające branżowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA), który odbył się 12.11.2011 r. w Krakowie zwyciężył Krzysztof Mirek.

Dzięki niemu restauracja Balaton otrzymała certyfikat potwierdzający najszybszą i najsprawniejszą obsługę w mieście.

 

Na drugim miejscu znalazła się Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach, trzecie miejsce wywalczyła Weronika Ostwald z Karcmy u Borzanka W Nowym Targu. Miano najsympatyczniejszej kelnerki otrzymała Mariola Sowa z restauracji Ratuszowej w Krakowie.

Perfekcja i pomysłowość

Pierwszą konkurencją, w której przyszło zmierzyć się uczestnikom konkursu było przygotowanie nakrycia stołu dla czterech osób w zaledwie 20 minut! W szczególności liczyła się tutaj precyzja, pomysłowość, a także umiejętność radzenia sobie z trudnymi klientami.


Uczestnicy w większości nakrywali do stołu w sposób klasyczny. Adriana Gajek zdecydowała się jednak zaprezentować freestyl, który przyniósł jej zwycięstwo na tym etapie rywalizacji.

Szybkość, precyzja i odporność na... zimno

Kelner jak wiadomo musi być szybki i sprawny, aby jednego wieczoru móc obsłużyć jak największą ilość klientów. W zatłoczonej restauracji raczej ciężko lawirować z tacą pomiędzy stolikami...

Dlatego w drugiej części konkursu jury w składzie: Zbigniewa Kurleto, Marian Cebula, Mirek Drewniak, Paweł Hajdas i Grzegorz Komendarek, sprawdzało zręczność uczestników. Na kilkusetmetrowej trasie przeszkód kelnerzy musieli m.in. otworzyć jedną ręką butelkę z napojem, czy podnieść przewrócone krzesło. Wszystko to na czas, uważając aby nie rozlać nienośnego na tacy trunku.

Ostatnim etapem w konkursie był bieg sprinterski na dystansie 100 metrów z tacą, na której umieszczona była łyżka z jajkiem.

Mimo niskiej temperatury wszyscy uczestnicy konkursu spisali się na medal. Miejmy nadzieje, że kolejne edycje konkursu będą równie interesujące. Jeśli jesteście ciekawi kto wygra drugą edycję Krakowskiego Biegu Kelnerów, zapraszamy za rok! Tymczasem serdecznie zachęcamy do odwiedzenia 19 Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii w Krakowie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Sałatka ziemniaczana

W sezonie na nowalijki najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków...

Odsłon: 59

30 min
1
>60 min
2
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 833

30 min
25

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20