Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki po owocach i warzywach, skórki od bananów, resztki owoców cytrusowych?

Każdy przyzwyczaił się do segregowania śmieci. Polacy uważają, że znają już zasady dotyczące wyrzucania odpadów do właściwych pojemników. Tymczasem nie to, gdzie wyrzucać obierki i ogryzki stanowi problem, a w czym to robić. Korzystasz z foliowych worków? Przekonaj się, czy to dobry sposób.

Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przy każdym gotowaniu tworzysz tzw. bioodpady. To resztki spożywcze, których już w kuchni nie wykorzystasz. Zaliczają się do nich m.in. obierki, ogryzki, skórki czy resztki owoców i warzyw. Choć zapewne wyrzucasz je do właściwego pojemnika, to liczy się też to, w czym do niego trafiają.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać oleje, oliwę, tłuszcze roślinne (zlane do oryginalnego opakowania)?

Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki po owocach i warzywach, skórki od bananów oraz resztki owoców cytrusowych?

Wszystkie wymienione elementy powinny trafić do kubła na bioodpady, ale uwaga - nie pierwszego z brzegu, a takiego wydzielonego na odpady bio-kuchenne. Dlaczego jest to tak ważne? Przede wszystkim dlatego, że są one niezwykle cennym surowcem, z którego wytwarza się biogaz, a z niego ciepło i energię elektryczną. Wiele osób miesza je z odpadami bio-zielonymi, takimi jak skoszona trawa, pocięte gałązki, chwasty czy zwiędłe kwiaty, popełniając przy tym duży błąd. Pamiętaj, że te ostatnie często mają inne przeznaczenie i trafiają głównie na kompost, który następnie służy ogrodnikom i rolnikom. 

W czym wyrzucać obierki i ogryzki do kosza?

Segregując bioodpady, warto pamiętać o jeszcze jednej istotnej kwestii - nie powinno się umieszczać ich w zwykłym foliowym worku, ponieważ wtedy cała frakcja zostaje zanieczyszczona. Najlepszym rozwiązaniem jest wrzucanie ich bezpośrednio do pojemnika lub pakowanie ich w specjalne kompostowalne worki - przy ich zakupie warto zweryfikować, czy posiadają certyfikat kompostowalności, oznaczony na przykład symbolem roślinki. Czy worki biodegradowalne to dobry pomysł? Niestety nie w tym przypadku, ponieważ potrzebują one czasu, żeby się rozłożyć, podczas gdy worki kompostowalne rozkładają się wraz ze swoją zawartością. 



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność? »

Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt »

Przeciwnowotworowa dwunastka „krzyżowców”. Na liście kapusta, brokuły i brukselka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
30 min
13
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 289

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5