Gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb?

Usmażyłeś łososia na patelni, a może przygotowałeś pstrąga pieczonego w całości w piekarniku? Po pysznym posiłku pozostały skóra oraz ości i nie wiesz, w jaki sposób prawidłowo się ich pozbyć? Okazuje się bowiem, że nie wystarczy po prostu wyrzucić ich do śmieci. W poniższym artykule sprawdzimy, gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb.

Sposoby na utylizacje resztek ryb | Fot.123RF/Picsel

Ryby są świetnym źródłem białka, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego powinny pojawiać się w naszym jadłospisie jak najczęściej. Niestety ich przygotowanie nastręcza sporo problemów. Podczas smażenia może wydobyć się nieprzyjemny zapach. Dodatkowo po skończonym gotowaniu, musimy pozbyć się rybnych skór i ości. Sprawdź, gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb, aby robić to prawidłowo. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać resztki mięsa gotowanego, pieczonego?

Gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb?

Według danych GUS przeciętny Polak wytwarza w ciągu roku ponad 350 kg odpadów komunalnych. Najwięcej śmieci ląduje w naszych koszach pod koniec roku, a dokładnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Jak nietrudno się domyślić, do pojemników na odpady trafiają wręcz hurtowe ilości jedzenia, a wśród nich ryby i ich resztki. Ryba po grecku, śledzie czy karp smażony lub w galarecie to nieodłączne elementy każdego świątecznego menu. I choć smakują one wybornie, problem pojawia się w momencie, gdy tygodniami zalegają w lodówce i nadchodzi czas jej opróżniania. I tutaj pojawia się pytanie: gdzie należy je wyrzucić? Okazuje się, że nie jest to tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.  

Wiele osób umieszcza ryby i ich resztki w kuble na bioodpady, co jest dużym błędem. Dlaczego? Ponieważ powinny znaleźć się w nim jedynie odpady pochodzenia roślinnego, do których wspomniane składniki zdecydowanie nie należą. Warto sobie zapamiętać, że mięso ryb oraz ich pozostałości w postaci ości, ogonów, głów czy skóry należy wrzucać do pojemnika na odpady zmieszane. Handlujesz rybami lub przyrządzasz z nich posiłki w swojej restauracji? Jeśli zdążyły się one przeterminować lub zepsuć, obowiązują cię specjalne procedury. W takiej sytuacji powinny one trafić do zabezpieczonego i odpowiednio oznaczonego kubła, a następnie zostać przekazane firmie zajmującej się ich utylizacją, wpisanej do rejestru prowadzonego przez inspekcję sanitarną. 

Źródło: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
30 min
13
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 295

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5