Gdzie wyrzucać sztućce, akcesoria kuchenne, garnki, miski, patelnie?

Obecnie segregacja śmieci uczona jest od najmłodszych lat. Szkło ląduje w zielonym pojemniku, do plastiku i metali należy kosz żółty, do niebieskiego wyrzucamy papier, szary lub czarny przeznaczony jest do odpadów zmieszanych, a w koszu brązowym umieszczamy bioodpady. Czy wiesz jednak, co zrobić ze sprzętem kuchennym? Sprawdź, gdzie wyrzucać sztućce, akcesoria kuchenne, garnki, miski i patelnie.

Sposoby segregacji śmieci | Fot.123RF/Picsel

Jesień to czas, kiedy wiele osób zaczyna więcej gotować. Krótkie i chłodne dni zachęcają do przebywania w kuchni oraz przygotowywania pysznych, rozgrzewających dań. To również odpowiedni czas, aby zrobić porządek w kuchennych sprzętach. Może wówczas okazać się, że część garnków, patelni czy misek nadaje się do wymiany. Czy wiesz jednak, gdzie wyrzucać zniszczone sztućce oraz akcesoria kuchenne? Na to pytanie znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać ceramikę - w tym porcelanę i szkło?

Gdzie wyrzucać sztućce, akcesoria kuchenne, garnki, miski i patelnie?

Okazuje się, że nie wystarczy po prostu wrzucić zużytego sprzętu do kosza. Zarówno garnki, sztućce, jak i patelnie należy zutylizować w odpowiedni sposób. 

  • Sztućce – wszystkie łyżki, widelce czy noże należy wyrzucić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. 
  • Akcesoria kuchenne – produkty takie jak chochle metalowe, wyciskarki do czosnku, ostrzałki do noży czy tarki należy wrzucić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Co ciekawe, jeśli pozbywacie się akcesoriów kuchennych z silikonu, na przykład szpatułek czy foremek, należy wrzucić je do pojemników na odpady zmieszane. 
  • Garnki – niezależnie od tego, czy są to garnki emaliowane, stalowe, żeliwne (te raczej rzadko trafiają do śmieci) czy aluminiowe, należy wyrzucić je do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne.  
  • Miski – miski szklane i metalowe nie powinny trafiać do tych samych pojemników. Metalowe wylądują bowiem w pojemniku na metale i tworzywa sztuczne. Szklane, tak samo jak szkło żaroodporne, do pojemnika na odpady zmieszane. Warto o tym pamiętać. 
  • Patelnie – jeśli chcecie zadbać o przyszłość planety i staracie się segregować śmieci, zastanówcie się, gdzie wyrzucić patelnie. Patelnie aluminiowe są w całości wykonane z metalu, dlatego mogą trafić do pojemnika na odpady metalowe i tworzywa sztuczne. Patelnie ceramiczne, ze względu na fakt, iż są wyprodukowane z różnych materiałów, powinny trafić do odpadów zmieszanych. A co z najpopularniejszymi w naszym kraju patelniami teflonowymi? Te nie powinny trafić do żadnego z powyższych pojemników. Dlaczego? Gdyż teflon, zwłaszcza podrapany, jest szkodliwy. Zużyte patelnie teflonowe powinny trafiać do punktów selektywnej zbiórki odpadów, w których zbiera się odpady niebezpieczne. Niektórzy jednak zalecają, by teflonowe patelnie wrzucać do pojemników z odpadami zmieszanymi. Decyzja zatem należy do was.  

Jeśli zatem musicie pozbyć się starych garnków, wiecie już, co zrobić i do jakich pojemników wrzucić odpady. 

Źródło:  smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
>60 min
8
Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 204

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5