Gdzie wyrzucamy jajka, skorupki jaj?

Ze względu na to, jak często używa się ich w kuchni, chyba każdy powinien wiedzieć, gdzie wyrzucać skorupki jaj i zepsute jajka. Niestety, zasad segregacji odpadów jest tak wiele, że często pojemniki nam się mylą. Dowiedz się, do których koszy powinny trafić te śmieci.

Gdzie wyrzucać jajka i skorupki jaj? | Fot.123RF/Picsel

Jajka to podstawa jadłospisu wielu osób. Doskonale smakują one zarówno solo, jak i w towarzystwie wielu dodatków. Są one źródłem całego wachlarza substancji odżywczych, na przykład witamin i minerałów, a ich dodatkowym atutem jest to, że można serwować je na wiele sposobów, w tym na miękko, twardo oraz w koszulkach. Ze względu na to, że często goszczą one na naszych stołach, nierzadko szukamy w internecie odpowiedzi na pytanie, gdzie wyrzucać skorupki po jajkach, a także co zrobić z zepsutymi egzemplarzami.

Sprawdź także: Jak segregować odpady kuchenne? Tu znajdziesz wszystkie niezbędne informacje

Gdzie wyrzucamy jajka, skorupki jaj?

Według zasad segregacji odpadów skorupka jajka powinna trafić do BIO odpadów, dla których przeznaczono brązowy kontener. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że zepsute jajko to całkowicie inny przypadek i należy umieszczać je w koszu na odpady zmieszane. Warto mieć świadomość, że bioodpady to frakcja służąca do wytwarzania kompostu. To właśnie dlatego nie można wrzucić do nich wszystkich organicznych odpadów.

Trafiają one do zakładów, gdzie poddaje się je procesowi rozdrabniania i działania wysokich temperatur. Dzięki temu procesy rozkładu następują znacznie szybciej. Pozwalają one również na pozbycie się licznych drobnoustrojów. W kolejnym etapie, który trwa od trzech do sześciu tygodni, powstaje tzw. kompost gnilny. Na samym końcu segreguje się go i wysyła do konkretnych odbiorców. Aby można było wytworzyć docelowy surowiec, wsad musi być pozbawiony nabiału, mięsa oraz tłuszczu. 



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
30 min
10
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 262

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5