Gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski? Mało kto wybiera właściwy kosz

Segregowanie odpadów to już nie tylko nawyk, ale wręcz obowiązek. Mimo dobrych intencji zdarza się czasem włożyć produkt do niewłaściwego kosza. Właśnie dlatego ważne jest odświeżanie wiedzy o tym, gdzie powinny trafiać śmieci. Czy wiesz, gdzie wyrzucać stare gąbki lub deski do krojenia?

Gdzie wyrzucić zużytą gąbkę czy deskę do krojenia? Odpowiedź zaskakuje | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Porządki, niezależnie od pory roku, to zawsze dobry pomysł. Jeśli w najbliższym czasie szykujecie się na wielkie sprzątanie, koniecznie pamiętajcie, do jakich pojemników powinny trafić konkretne śmieci. Czy wiesz, gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski do krojenia?

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać ceramikę - w tym porcelanę i szkło?

Stare ściereczki i gąbki - co zrobić, gdy się zużyją? Gdzie je wyrzucić?

Chociaż ściereczki są produktami wielokrotnego użytku, w końcu i na nie przychodzi kres. W przypadku gąbek rada jest jedna - trzeba wymieniać je częściej niż rzadziej. Przede wszystkim ze względów higienicznych, bo to właśnie na gąbkach gromadzi się mnóstwo drobnoustrojów i tam świetnie rozwijają się grzyby.

Gdy zatem macie stare ściereczki i gąbki, co zrobić? Wyrzucić do odpowiedniego pojemnika. A tym jest pojemnik na odpady zmieszane, gdyż oba produkty nie nadają się już do powtórnego przetworzenia.  

Gdzie wyrzucać deski do krojenia? 

To jedno z najczęściej, bo praktycznie codziennie, wykorzystywanych akcesoriów kuchennych. Nic dziwnego, że pod wpływem tak częstego użytkowania po prostu się niszczy. Gdy już przyjdzie pora na wymianę - czy wiesz, gdzie wyrzucać deski do krojenia? Wszystko zależy od materiału, z którego jest wykonana.

Deska plastikowa powinna znaleźć się w żółtym pojemniku, w którym zbiera się odpady metalowe i tworzywa sztuczne. Z kolei deska drewniana i ze szkła powinna zostać wyrzucona do odpadów zmieszanych. Zanim więc usuniesz ją z kuchni, zastanów się dobrze, z czego została zrobiona.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 213

15 min
15
15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5