"Gotuję nie marnuję": Botwina nie tylko w chłodniku

Chcesz być piękny i młody – jedz botwinkę. W jej składzie są substancje podobne do estrogenów, czyli hormonów piękna i młodości. Pojawia się wczesną wiosną, jest lekkostrawna, więc idealnie nadaje się do urozmaicenia jadłospisu.

Fot. materiały prasowe/Ipla

Czy wiesz, że? Botwina to liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Tym samym mianem określamy zupę zrobioną z botwiny. Botwinę można jeść na surowo, marynowaną, pieczoną, duszoną.

•Boćwina to odmiana buraka liściowego, może mieć różne kolory.

Jakie ma wartości?

Botwina zawiera 13 różnych antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów, które poprawiają krążenie krwi. Antocyjany pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie organizmu.

Ma niewiele kalorii i jest doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym błonnika, witaminy A i witaminy C. Zawiera również betacyjany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Jest bogata w biotynę i cząsteczki siarki, które regulują pracę gruczołów łojowych. Nadaje skórze świeży wygląd.

Przepis na smażoną botwinę z malinowym sosem

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • pół szklanki malin lub borówek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • mała papryczka chili
  • łyżka miodu
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Maliny lub borówki przełóż do garnka, wlej tyle wody, by je przykryła. Dodaj pieprz i ocet jabłkowy oraz sos sojowy. Gotuj przez 10 minut. Potem zmiksuj blenderem na gładki sos.
Botwinę umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili. Przesmaż chwilę, wrzuć botwinę, dodaj miód, sól. Wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut. Potem wyłóż botwinę na talerz i polej sosem malinowym. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Przepis na szakszukę z botwiną

Składniki:

 

  • pęczek botwiny
  • 3 dojrzałe pomidory (można użyć pomidorów ze słoika czy puszki)
  • 4 jajka lub 200 g ugotowanej ciecierzycy w wersji wege
  • kilka listków świeżej bazylii
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kuminu
  • szczypta cynamonu
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Botwinę - liście i buraki umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i cebulę. Pomidory pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż aż do zarumienienia. Dodaj pomidory i plastry buraków. Dopraw sos kuminem, papryczką chili, cynamonem, solą i pieprzem. Duś przez 5 minut. Do gorącego sosu wbij jajka (wsyp ciecierzycę), najlepiej by były obok siebie. Na nich rozsyp liście botwiny. Przykryj patelnię i gotuj szakszukę przez 3 minuty. Żółtko powinno być płynne.
Udekoruj listkami bazylii.

Przepis na gołąbki z liści botwiny

Składniki:

 

  • pęczek botwiny
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • pęczek świeżej mięty
  • sól/pieprz

 

Sposób przygotowania:

Liście botwiny umyj i zblanszuj, czyli włóż do dużego garnka z wrzącą wodą i potrzymaj je w niej przez minutę. Wyjmij liście łyżką cedzakową i przełóż do miski z lodowatą wodą. Potem osusz je i wypełnij farszem.
Farsz:
Kaszę jaglaną i buraki z botwiny - razem z łodygami ugotuj do miękkości. Ciepłe buraki pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj kaszę jaglaną, sok z cytryny, oliwę, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, posiekaną miętę i roztarty czosnek. Wymieszaj całość. Porcję farszu wyłóż na liście botwiny. Zwiń je ciasno i powstałe gołąbki układaj na talerzu. Posyp je pozostałymi orzechami i miętą.

TIP zero waste, czyli nie marnujemy - gotujemy!

Co możemy zrobić z botwiną?

Z liści botwiny możemy zrobić pesto, dorzucić je do koktajlu lub dodać do sałatki. Botwinę możemy również mrozić lub kisić. W ten sposób nie marnujemy jedzenia i przedłużamy termin ważności.

Jak wybierać botwinę?

Najlepiej wybierać botwinę, która ma głęboki kolor i jędrne liście. Powinna być przechowywana w papierowej torbie. Będzie dłużej świeża, krucha i jędrna, gdy po przyniesieniu jej ze sklepu trafi do lodówki. Nie należy jej myć wcześniej, bo nadmiar wilgoci może przyspieszyć gnicie liści. Przed zjedzeniem wystarczy dobrze opłukać ją w ciepłej wodzie i delikatnie osuszyć.

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5007

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133