Sezon na truskawki

Hitowe kotlety nie tylko dla leniwych. Jak zrobić gryczanniki z sosem grzybowym

Aby w kuchni nie było monotonii, trzeba od czasu do czasu postawić na zupełnie nowe danie. Takie właśnie są gryczanniki - przepis sprawdzi się świetnie na obiad dla całej rodziny. Wyjątkowe kotlety są soczyste, pełne smaku i bardzo uniwersalne. Najlepiej podawać je z sosem grzybowym.

Gryczanniki - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy domyślasz się, czym mogą być gryczanniki? Jeśli nazwa od razu przywiodła na myśl kaszę gryczaną, to idziesz dobrym torem. Gryczanniki - przepis to połączenie dwóch kasz, ale również mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. To wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny i to na kilka dni. Przekonaj się, z jakim sosem je połączyć. Autor przepisów - Bartosz Kopica, czyli @facet_w_kuchni_przy_remoncie na Instagramie - dzieli się z internautami patentem na to, jak podkręcić codzienny jadłospis.

Sprawdź także: Przy takich obiadach nie będziesz chować wagi w kąt. 5 oryginalnych przepisów na zdrowe obiady na odchudzanie

Gryczanniki - przepis

Gryczanniki - przepis wcale nie jest skomplikowany, za to danie przepyszne. Polega na połączeniu odpowiednich składników i usmażeniu wyjątkowych kotletów. Z pewnością zasmakują całej rodzinie. Jak podaje autor receptury - Bartosz Kopica, czyli @facet_w_kuchni_przy_remoncie na Instagramie, z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów.

Składniki

  • kapusta pekińska,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 200 g kaszy gryczanej palonej,
  • kilogram mięsa mielonego z indyka,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki pesto z pomidorów,
  • pół łyżeczki czosnku mielonego,
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • bułka tarta (do obtoczenia),
  • olej (do smażenia).

Obie kasze ugotuj i wsyp do dużego garnka, aby ostygły. Z kapusty pekińskiej usuń wierzchnie liście i poszatkuj całość na bardzo drobną kostkę - również dorzuć do naczynia. Cebulę obierz, poszatkuj na drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj do innych składników. Przemieszaj dokładnie do połączenia.

Następnie do garnka włóż mielone mięso z indyka, wbij jajka, dodaj pesto i przypraw (czosnkiem mielonym i niedźwiedzim, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką wędzoną i solą). Wymieszaj, aby powstała gładka masa. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Gryczanniki, czyli kotlety z kaszy gryczanej, smaż pod przykryciem na rozgrzanym oleju - tak, aby z obu stron się odpowiednio zarumieniły i nie były surowe. Podawaj z aromatycznym sosem - przepis znajdziesz poniżej.

Sos grzybowy do gryczanników

Pod wpisami twórcy gryczanników pojawiły się liczne zapytania fanów o „sos petardę”, którym podkreślił smak kotletów. Choć część internautów była zdziwiona, autor postawił na przepis na sos z suszonych grzybów, a nie tych świeżych. Jest przyjemnie aksamitny, mocno grzybowy i prosty w przygotowaniu. Wśród użytkowników, którzy wypróbowali receptury, dominowały pozytywne komentarze: „To prawda, najbardziej aromatyczny sos”, „Moje smaki”, „Czasami tak niewiele trzeba do szczęścia”, „Cudo”. Oto potrzebne do jego przygotowania produkty:

Składniki

  • 4 garście suszonych grzybów,
  • 1,5 litra wody,
  • cebula,
  • olej do smażenia,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • śmietanka 30% (płynna),
  • sok z cytryny,
  • pieprz limonkowy (opcjonalnie),
  • natka pietruszki.

Jak zrobić sos grzybowy do gryczanników? Dzień przed przygotowaniem i podaniem sosu zalej suszone grzyby wodą i mocz je całą noc. Następnego dnia odsącz, nie wylewając wody. Cebulę obierz, poszatkuj na drobną kostkę i podsmaż na złocisty kolor na oleju. Na zarumienioną cebulkę wysyp odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie do smaku i zalej całość wodą spod grzybów (wylej tylko tyle, żeby przykryć grzyby). Duś całość pod przykryciem przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas dolewając grzybowy wywar.

Po upływie tego czasu, dopraw jeszcze solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pieprzem limonkowym do smaku. Zalej niewielką ilością śmietanki (30 proc.), wymieszaj, doprowadź do zagotowania sosu i wyłącz palnik. Na końcu wsyp jeszcze poszatkowaną natkę pietruszki, przemieszaj całość i zaserwuj z gryczannikami. 

Co ciekawe, wielu internautów pod wpisem autora, doradziło także, aby do sosu dodać odrobinę czosnku - nie jest wyczuwalny w smaku, natomiast wyśmienicie podkreśla aromat grzybów.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @facet_w_kuchni_przy_remoncie

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Śliwki nie tylko w kompocie. Jak kulinarnie wykorzystać te owoce? »

Kulinarny hit prosto z Węgier: Parująca i pikantna kapusta po szeklersku »

Nie wyrzucaj, tylko zrób z nich napój. Wymiecie toksyny, nawodni organizm i poskromi apetyt »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

19
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

27