Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykrymi objawami menopauzy. Konieczne jest wówczas zadbanie o zdrową, zbilansowaną dietę, oraz włączenie do codziennej rutyny aktywności fizycznej. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na sałatkę dla kobiet po 50. z siemieniem lnianym.

Najlepsza sałatka dla kobiet po 50-tce | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zalecenia dietetyczne zarówno dla pań, jak i panów po 50. obejmują przede wszystkim: zachowanie regularności posiłków, spożywanie różnorodnych warzyw i owoców, w każdym z nich, dbanie o dostarczenie błonnika, białka, a także witamin i minerałów wzmacniających kości (m.in.: wapń, fosfor, witamina D), ograniczenie spożywania wysoko przetworzonej żywności, oraz picie odpowiedniej ilości wody. Dodatkowo kobiety, ale nie tylko, powinny włączyć do diety produkty zawierające kwasy omega-3 i omega-6, ponieważ pomogą zadbać o układ sercowo-naczyniowy, a także obniżyć zbyt wysokie ciśnienie, oraz zadbać poziom cholesterolu, oraz cukru we krwi. Sprawdź, jak przygotować sałatkę dla kobiet po 50. z siemieniem lnianym. 

Sprawdź także: Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Dlaczego warto jeść siemię lniane? 

Siemię lniane to tanie i smaczne superfoods, które w naszej diecie pełni rolę naturalnego suplementu diety. Przede wszystkim znane jest z zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspierają zdrowie układu krążenia, pomagają dbać o serce i chronią je przed chorobami. Dodatkowo obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, dzięki czemu pomagają zapobiegać miażdżycy.

Te niepozorne nasionka pomagają także zadbać o urodę, znajduje się w nich witamina E, która ma działanie antyoksydacyjne, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Nie można zapomnieć o tym, że w siemieniu znajduje się także błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii, oraz zwiększa sytość po posiłku. Dodatkowo pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. 

Ponadto w siemieniu lnianym znajdują się substancje o działaniu antyoksydacyjnym, pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają stany zapalne, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Warto wspomnieć także o tym, że siemię lniane polecane jest do spożywania kobietom w okresie menopauzy, ponieważ reguluje gospodarkę hormonalną. Zawarte w nim fitoestrogeny, które mają działanie zmniejszające przykre skutki związane ze zmianami hormonalnymi. 

Sałatka dla kobiet po 50. z siemieniem lnianym – przepis

Samymi warzywami trudno się najeść, dlatego do sałatki warto dodać źródło pełnowartościowych węglowodanów, białka i tłuszczów. Jeżeli na przykład nie lubisz ciecierzycy, możesz wymienić ją na porcję kurczaka lub tofu. Taka kompozycja dostarczy ci niezbędnych składników odżywczych, oraz sprawi, że stracisz ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami.

Należy pamiętać także, że siemię lniane, aby prawidłowo się wchłonęło, należy zmielić. Pamiętaj jednak, aby robić to tuż przed dodaniem go do posiłku. Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji sałatki. 

Składniki

  • 50 g komosy ryżowej,
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy, np. ze słoika,
  • 1/2 awokado,
  • 1/2 ogórka zielonego,
  • 80 g pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 jabłka,
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki,
  • 50 g sera feta. 

Dressing: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz. 

Zacznij od ugotowania komosy ryżowej w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Nie zapomnij uprzednio dokładnie jej przepłukać. Ciecierzycę odsącz z zalewy, a następnie również przepłucz pod bieżącą wodą. Awokado pokrój w kostkę, ogórka i jabłko w talarki, pomidorki przekrój na pół, natkę pietruszki posiekaj. W miseczce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz, wsyp także zmielone siemię lniane. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj pokruszony ser feta, sałatkę polej dressingiem i wymieszaj. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Eliksir zdrowia i młodości. Nie ma zdrowszego soku od buraczanego, więc pij codziennie »

Gdzie odprowadzać deszczówkę? Jak odprowadzać wodę deszczową z dachu i rynien? »

Teraz jest najlepszy moment na zbieranie pędów sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 90

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1730

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1