Jagody goji - co warto o nich wiedzieć?

Tajemnicze czerwone ziarenka, na punkcie których oszalał cały świat. Czym są jagody goji i w jaki sposób włączyć je do codziennej diety?

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż w Polsce jagody goji stały się hitem dopiero kilka lat temu, w azjatyckiej medycynie naturalnej były wykorzystywane już 2500 lat temu. Dzięki nim leczono wiele przykrych dolegliwości, począwszy od reumatyzmu, a na podniesionym ciśnieniu kończąc. Nic więc dziwnego, że do tych niepozornych owoców przylgnęła łatka superżywności. Jeśli przyjrzycie się ich właściwościom, przekonacie się, że w pełni zasługują na to miano.

1. Polecane cukrzykom

Jagody goji mogą stać się ważnym elementem diety wszystkich osób chorych na cukrzycę. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż zawarty w nich kompleks LBP zmniejsza hiperglikemię oraz insulinoodporność. Co więcej, substancje zawarte w jagodach goji zwiększają wychwytywanie glukozy w tkankach obwodowych.

2. Obniżą poziom złego cholesterolu we krwi

Zawarte w jagodach goji substancje mogą okazać się bezcennym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem. Badania wykazały, iż obecne w tych owocach β-sitosterol oraz kompleks LBP, doskonale obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. W ten sposób mogą nas ustrzec przed wieloma, groźnymi chorobom serca oraz układu krwionośnego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

3. Wsparcie dla oczu

Z pewnością słyszeliście o dobroczynnym wpływie marchewki na nasz wzrok. Wszystko to za sprawą karotenoidów, których znaczne ilości znajdziemy również w jagodach goji. Co więcej, owoce te zawierają cenną luteinę, która usuwa z naszego organizmu wolne rodniki oraz chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, w tym także tymi spowodowanymi promieniowaniem UV. Ponadto, substancje zawarte w jagodach goji mogą chronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
4. Dobroczynny wpływ na wątrobę

Azjatycka medycyna ludowa już od dawna wiedziała o pozytywnym wpływie jagód goji na wątrobę. Dzisiejsze badania zdają się tylko potwierdzać tę wiedzę. Okazuje się, iż owoce te powinny uwzględnić w swojej dietę osoby, które lubią zjeść tłusto. Substancje zawarte w jagodach goji, niwelują nieprzyjemne skutki takiej diety oraz zapobiegają uszkodzeniom wątroby.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5139

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133