Sezon na truskawki

Jak długo moczyć suszone grzyby? Porady sprytnej gospodyni

Suszone grzyby to nieodłączny element wigilijnych potraw. Dodajemy je do kapusty, farszu na pierogi, bigosu, pasztecików czy krokietów. Nie może zabraknąć ich również w grzybowej zupie. Przed rozpoczęciem gotowania, należy je jednak odpowiednio przygotować. Sprawdź, jak długo moczyć suszone grzyby?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Aby suszone grzyby smakowały jeszcze lepiej i nie były twarde, przed dodaniem ich do bożonarodzeniowych potraw, warto je namoczyć. Czy wiesz jednak, jak długo moczyć grzyby oraz czym je zalać, by były najlepsze?

Sprawdź także: Paszteciki, idealna przekąska do wigilijnego barszczu. Tylko sprawdzone przepisy!

Jak namoczyć suszone grzyby?

Suszone grzyby przed namoczeniem można wypłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się ewentualnych pozostałości piasku lub runa leśnego. Do namaczania, warto używać przegotowanej, ciepłej wody. Suszone grzyby należy zanurzyć w niewielkiej ilości wody – nie powinny w niej pływać. Pamiętaj, by nie przetrzymywać ich w niej zbyt długo, aby nie straciły smaku i aromatu. Od czasu do czasu warto również je zamieszać. Następnie odcedzone suszone grzyby można ugotować – by stały się miękkie, wystarczy około 40 do 45 minut.

W czym moczyć suszone grzyby?

Oczywiście do moczenia grzybów świetnie sprawdzi się zwykła woda, najlepiej by była ona ciepła. Ten prosty trik sprawi, że grzyby będą miększe i łatwiej będzie można je zmielić lub po prostu pogryźć w zupie czy bigosie. Warto pamiętać, by unikać zalewania grzybów wrzątkiem – w ten sposób można pozbawić je smaku oraz wartości odżywczych.

Suszone grzyby można moczyć również w mleku, sprawi to, że będą wyjątkowo delikatne i świeże w smaku. Do takiej mieszanki możesz dodać również szczyptę soli.

Jak długo moczyć suszone grzyby?

Suszone grzyby powinny leżakować w przegotowanej, ciepłej wodzie przez minimum godzinę. Niektóre zalecenia mówią, że lepiej potrzymać je od dwóch do nawet czterech godzin. Wodę można również posolić, pamiętaj jednak, by w tym przypadku ostrożnie dodawać sól, podczas późniejszego gotowania. Warto dodać, że woda po moczeniu grzybów może zostać wykorzystana do zrobienia zupy grzybowej, barszczu, a nawet mięsnych lub grzybowych sosów.

Jeśli zdecydujesz się na moczenie grzybów w mleku, powinieneś pozostawić je na około pięć od sześciu godzin.

Zobacz także:

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser jogurtowo - kryształkowy

Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....

Odsłon: 121

>60 min
17
Desery Deserek z galaretek ze śmietaną

Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...

Odsłon: 34

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20