Sezon na truskawki

Jak gotować bób? Sama woda i sól nie wystarczą

Bób to jeden z tych przysmaków, którym w okresie letnim powinniśmy się zajadać do woli, ponieważ sezon na niego trwa stosunkowo krótko. Warto włączyć go do jadłospisu nie tylko ze względu na smak, ale i cenne wartości odżywcze. Jak gotować bób, aby był najsmaczniejszy, nie śmierdział, ani nie powodował dolegliwości trawiennych. Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Jak gotować bób? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli nie masz pomysłu, co zrobić na letni obiad, koniecznie sięgnij po bób. Możesz go ugotować i podać z masłem oraz sporą ilością koperku, zrobić z niego wegetariańskie kotleciki, świetnie sprawdzi się również w zupie, jako dodatek do makaronu czy składnik farszu do pierogów. Podpowiemy ci, jakie ma właściwości oraz jak gotować bób. Doskonały patent na gotowanie bobu zaprezentował internetowy twórca Piotr Ogiński, znany w sieci pod pseudonimem kochamgotowac

Sprawdź także: Jeśli odchudzasz się latem, nie ma nic lepszego. Zrobisz nie tylko makaron, ale wiele pysznych dań

Jakie właściwości ma bób?

Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla mięsa w przypadku diety wegańskiej i wegetariańskiej. Posiłki bogate w proteiny sprawiają, że długo czujemy się syci, przez co unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. W bobie znajduje się również błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Warto wspomnieć również o tym, że bób świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej, nie tylko jest sycący, ale i nie zawiera zbyt wielu kalorii, w 100 g surowego bobu jest ok. 88 kcal. 

Nasiona bobu się także dobrym źródłem żelaza, przez co będzie odpowiedni dla osób, które borykają się z anemią. Ma również działanie alkalizujące, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Składniki zawarte w bobie pomagają wesprzeć układ nerwowy, przypisuje się im właściwości wspierające leczenie choroby Parkinsona. Co więcej, zawarty w nim kwas foliowy sprawia, że bób jest świetnym produktem dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga dbać o zdrowie rozwijającego się dziecka. 

Jak gotować bób?

Jeżeli chcesz, aby ugotowany przez ciebie bób wyszedł idealnie, warto zastosować patent wspomniany przez znanego internetowego kucharza Piotra Ogińskiego, czyli kochamgotowacZanim na lokalnym ryneczku, na targu czy w sklepie zakupisz bób, zwróć uwagę na to, jaki ma kolor, powinien być jasno-zielony, pozbawiony plamek, a jego skórka powinna przylegać – unikaj bobu, który ma pęcherzyki pod skórką. 

Zagotuj wodę, aż zacznie wrzeć, następnie dodaj dosyć sporo soli. Wsyp również łyżeczkę sody oczyszczonej, co sprawi, że bób nie straci koloru, przyspieszy to również proces gotowania. Gotuj przez około osiem minut bez przykrycia. Podawaj z masłem oraz solą. Aby uniknąć przykrego zapachu podczas gotowania bobu, do wody warto wrzucić gałązki świeżego koperku lub ziarna kminku.

Źródła: Opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Truskawkowa Dama

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc aromatyczne ciasto z truskawkami. Subtelne...

Odsłon: 13506

30 min
14
>60 min
34
Ciasta Ciasto Truskawkowe Pole

Ciasto złożone z trzech warstw: delikatnego biszkoptu, kremu budyniowo-jogurt...

Odsłon: 4032

60 min
10
Ciasta Tarta z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem budyniow...

Odsłon: 4142

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

18
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

27