Jak gotować wątróbkę?

Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek.

Fot. 123RF/Picsel

Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację.

Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z anemią. Jedząc wątróbkę dostarczycie do organizmu potężną dawkę białka, witamin z grupy B, żelaza oraz cynku, niezbędnych dla jego prawidłowej pracy.

Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda. Delikatne mięso uzyskamy również, mocząc wątróbkę w mleku. Chcąc mieć pewność, że każdy z naszych domowników zje ją ze smakiem, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które zawsze zagwarantują wam sukces kulinarny. Gdzie ich szukać? Oczywiście na Smakerze! W końcu dla naszych użytkowników nie ma zadań niemożliwych.

 

1. Wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od dobrze wszystkim znanej klasyki. Wątróbka i jabłko to naprawdę bardzo zgrany duet, który bardzo często gości na naszych stołach. Jeśli dotąd nie mieliście okazji go spróbować, warto nadrobić zaległości.

 

2. Wątróbka z grzybami

Wątróbka z grzybami

Fot. Jolanecia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nasza użytkowniczka poleca w tym przepisie pieczarki, ponieważ bez trudu dostaniemy przez cały rok. Jeśli jednak z znajdziecie w swojej kuchni samodzielnie zebrane grzyby leśne, takie jak np. podgrzybki lub borowiki, śmiało po nie sięgnijcie.

 

3. Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą

Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejny, bardzo tradycyjny sposób na podanie wątróbki. Karmelizowana cebulka to wyjątkowo smaczny dodatek do tego rodzaju mięsa - nadaje mu wyjątkowy aromat oraz sprawia, że nigdy nie będzie gorzka.

 

4. Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku

Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mogłoby się wydawać, że wątróbka to prosty składnik, którego raczej nie serwujemy w czasie eleganckich spotkań. Tymczasem nasz użytkownik udowadnia, iż przy odrobinie wysiłku możemy zmienić ją w bardzo wyrafinowaną przekąskę.

 

5. Roladki drobiowe z wątróbką

Roladki drobiowe z wątróbką

Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli lubicie różnego rodzaju rolady i roladki, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Osoby, które do tej pory omijały potrawy z wątróbką szerokim łukiem nawet nie zorientują się, że ją jedzą.

 

6.Krokiety z wątróbką i papryką

Krokiety z wątróbką i papryką

Fot. Marek123 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krokiety zwykle serwujemy z nadzieniem grzybowym lub kapuścianym. A co powiecie na farsz wątróbkowy? Będzie fantastycznym urozmaiceniem potrawy, którą lubią niemal wszyscy.

 

7. Zakąska z wątróbki

Zakąska z wątróbki

Fot. Gosiawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W ostatnim czasie bardzo popularną przekąską stały się suszone śliwki zawijane w boczek. A co powiecie na inną wersję tego dania, w której główną rolę odgrywa wątróbka? Gwarantujemy, że będzie to hit każdego przyjęcia.

 

8. Pasta z wątróbki

Pasta z wątróbki

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto bardzo prosty sposób na przekonanie do wątróbki osób, które do tej pory za nią nie przepadały. Jeśli poeksperymentujecie z dodatkami, być może nawet nie domyślą się, że jedzą niezbyt lubiane kawałki mięsa.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5012

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133