Jak kupić dobry chrzan? Podpowiadamy, jak czytać etykietę i nie dać się oszukać

Tarty chrzan stał się symbolem Wielkanocy. Nie może go przecież zabraknąć w koszyczku, a potem podczas świątecznego śniadania. Ma charakterystyczny, ostry posmak i wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, jak kupić dobry chrzan.

Na co zwrócić uwagę w czasie kupowania chrzanu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chrzan - symbol Wielkanocy

Chrzan pospolity to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, która w Polsce występuje pospolicie na całym obszarze kraju. Posiada zielone liście i biały korzeń, który znany jest ze swojego ostrego smaku i zapachu. Chrzan jest też jednym z symboli Wielkanocy - powinien znaleźć się w koszyczku i na świątecznym stole.

Symbolizuje on mękę Jezusa Chrystusa, ale też siłę, krzepę i witalność. Ma przynieść domownikom zdrowie, co jest całkiem prawdopodobne, gdyż to popularne warzywo korzeniowe wykazuje między innymi działanie przeciwbakteryjne. Znajdziemy w nim wiele związków, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Zgodnie z tradycją, wielkanocnego chrzanu powinni spróbować wszyscy domownicy - także dzieci.

Jakie właściwości ma chrzan?

Czy chrzan jest zdrowy? To warzywo korzeniowe, znane i cenione od tysięcy lat. Stosowany jest zarówno jako przyprawa, jak i do celów leczniczych. W chrzanie znajdziemy przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Przede wszystkim zawiera on sporo witaminy C i kwasu foliowego. Są w nim też związki roślinne, w tym glukozynolany, wspomagające ochronę organizmu przed infekcjami, a nawet nowotworami.

Jakie są prozdrowotne właściwości chrzanu? To popularne warzywo między innymi:

  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie tłustych, ciężkostrawnych potraw,
  • wspomaga walkę z kaszlem i katarem (chrzan polecany jest przy przeziębieniu, ale też zapaleniu oskrzeli),
  • wpływa pozytywnie na układ krążenia,
  • ma właściwości moczopędne i odtruwające,
  • łagodzi nerwobóle, bóle stawowe i kostne (powinien być wówczas stosowany w formie okładów),
  • poprawia przemianę materii i wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego,
  • pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci,
  • poprawia odporność i działa rozgrzewająco, a także odkażająco.

Chrzan uznawany jest za naturalny antybiotyk. Jako taki znany jest m.in. doskonale w medycynie ludowej. Leczy pierwsze objawy infekcji.

Jak kupić dobry chrzan?

Chrzan powinien znaleźć się na wielkanocnym stole. Możemy sami go utrzeć lub kupić w sklepie w już startej formie. Wybierając jednak chrzan w słoiczku, trzeba zwrócić szczególną uwagę na etykietę. Im długość listy składników będzie krótsza, tym lepiej.

Warto jednak zagłębić się w spis składników i sprawdzić, czy znajduje się na niej na przykład pirosiarczyn sodu (E 223). Lepiej go unikać, ponieważ przedłuża trwałość produktu, jednak może między innymi wywołać u alergików katar sienny czy chroniczną pokrzywkę. Powinny go też unikać kobiety w ciąży. Warto zwrócić również uwagę na obecność konserwantów i zagęstników, które w zasadzie nie są potrzebne. Najlepiej zdecydować się na ten produkt, w którym znajdziemy możliwie jak największą ilość chrzanu. Jego zawartość wyrażona jest w procentach, a im więcej, tym lepiej.



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
13
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 296

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5