Sezon na truskawki

Jak powstaje masło orzechowe?

Masło orzechowe to produkt cieszący się coraz większą popularnością. Chociaż jeszcze kilka lat temu kojarzyliśmy go wyłącznie ze specjałami kuchni amerykańskiej, obecnie jest dostępny na sklepowych półkach w coraz większej liczbie marketów. Dlaczego warto włączyć ten składnik do codziennej diety i jak przygotować go samodzielnie?

Fot. 123RF/Picsel

Zdaniem dietetyków i trenerów personalnych masło orzechowe może stanowić ważny element diety sportowców, a nawet osób przebywających na diecie redukcyjnej. Według naukowców spożywanie jednej porcji pięć razy w tygodniu przyczyni się do obniżenia ryzyka zawału serca i to nawet o połowę. Mimo wysokiej zawartości kalorii stosowane tego produktu w odpowiednich dawkach dostarczy do naszego organizmu sporą porcję pełnowartościowego białka, a także witamin i minerałów.

Wpływ na zdrowie

Błonnik obecny w maśle orzechowym pozytywnie oddziałuje na pracę jelit, przemianę materii oraz funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej w naszym organizmie. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tym produkcie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, poprawienie układu krążenia oraz przyśpieszenie spalania tkanki tłuszczowej, przez co bezpośrednio przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów.

Masło orzechowe jest również polecane osobom pracującym umysłowo oraz cierpiącym z powodu przemęczenia, a to za sprawą tryptofanu, który jest odpowiedzialny za dostarczenie energii do organizmu. Składnik ten wpływa na poprawienie zdolności koncentracji i lepszą pracę mózgu.

Rodzaje masła orzechowego

Masło orzechowe można przygotować z każdego rodzaju orzechów. Najczęściej na sklepowych półkach znajdziemy krem wykonany z orzeszków arachidowych, które są zaliczane do jednych z najtańszych odmian. Mniej popularne, ale równie smaczne jest masło zrobione z nerkowców lub migdałów. Dobrymi odmianami, które również świetnie nadają się do tego celu to: orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie czy pistacje.
Dobrej jakości pasta orzechowa powinna być wykonana z orzechów o dużej zawartości kwasów omega-3. Kupując gotowy produkt w sklepie warto przeczytać dokładnie skład znajdujący się na etykiecie. Pełnowartościowy krem powinien być pozbawiony dodatku cukru. Najlepiej wybrać ten, który w składzie zawierają 100% orzechów.

Reklama

Sposób przygotowania

Zrobienie pasty orzechowej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy przygotować orzechy, blender oraz szczyptę soli. Zaledwie 5 minut miksowania na wysokich obrotach i pyszny krem będzie gotowy do jedzenia. Tak przygotowane masło można przełożyć do słoika i przechowywać w pokojowej temperaturze nawet do czterech tygodni. Jeśli po pewnym czasie na górze zbierze się warstwa tłuszczu, wystarczy po prostu wymieszać całą zawartość słoika i dalej można się cieszyć jego smakiem.

Posiłki z udziałem masła orzechowego

Masło orzechowe znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Pasuje zarówno do deserów, jak i słodkich i wytrawnych posiłków. Świetnie smakuje również solo. Jesteście ciekawi, jakie dania można przygotować z jego udziałem? Poznajcie propozycje naszych utalentowanych użytkowników.

 

1. Masło orzechowe

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Jaglanka z masłem orzechowym

Fot. Dietka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Tosty z masłem orzechowym i bananem

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Marchewka z masłem orzechowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


5. Kurczak z masłem orzechowym i imbirem

Fot. Kucharzyna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

6. Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

7. Kurczak w sosie z masłem orzechowym

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Lody bananowe z masłem orzechowym

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


9. Kawa z masłem orzechowym i cynamonem

Fot. Milycooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

10. Pralinki masłem orzechowym

Fot. Madzikcho na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

11. Pesto bazyliowe z masłem orzechowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

12. Małe serniczki z masłem orzechowym, krakersami i czekoladą

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

0
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

19
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25