Sponsorowane

Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować ten stan jak najdłużej, aby nasza kawa pięknie pachniała i dobrze smakowała? Oto kilka prostych zasad, których warto się trzymać.

Świeżo palona kawa - jak ją przechowywać? / materiały promocyjne

Nie trzymaj kawy w lodówce!

Ze wszystkich mitów, które otaczają kawę, ten jest najbardziej szkodliwy dla aromatu. Nasze babcie trzymały kawę w lodówce, aby jak najdłużej zachowała swój smak, wszak był to towar luksusowy i deficytowy! Kawa jest substancją silnie higroskopijną, co oznacza, że bardzo szybko pochłania wilgoć z otoczenia, a wraz z nią — niechciane zapachy i aromaty lodówkowej proweniencji, które następnie ujawnią się w filiżance zaparzonej już kawy. Czy chcielibyście pić kawę o subtelnym aromacie otwartego jogurtu, wędliny czy kiszonych ogórków? Jeśli tak — droga wolna, jeśli jednak nie — polecamy trzymać ją jak najdalej od lodówki.

Kawa lubi swoje oryginalne opakowanie!

Przesypywanie kawy do innego opakowania może wydawać się dobrym sposobem na zachowanie jej świeżości. Jednak opakowania do kawy zostały specjalnie zaprojektowane w taki sposób, aby kawa nie tylko zachowywała jak najdłużej swój smak, ale również, aby mogła spokojnie uwalniać zawarty w niej dwutlenek węgla. Specjalne zaworki umieszczone na paczkach świeżej kawy pełnią funkcję wentyla bezpieczeństwa — kawa może spokojnie oddawać powietrze, ale nic nie powinno trafić do środka.

Przyprawy do obiadu, nie obok kawy

Podobnie jak w przypadku lodówki — kawa ma tendencje do szybkiego pochłaniania tego, co ją otacza. Dlatego, jeśli umieścicie ją blisko wonnych przypraw, ziarna mogą zacząć pochłaniać ich aromat. Warto zatem wydzielić dwa miejsca w kuchni — jedno na przyprawy, drugie na kawę.

Kawa nie lubi się opalać!

Działanie promieni słonecznych nie wpływa pozytywnie na ziarna. Promienie UV mogą spowodować utratę części smaków i aromatów, dlatego warto zadbać o to, aby miejsce na naszą kawę było zacienione.

Gdzie najlepiej przechowywać kawę?

Ziarna świeżo palonej kawy najlepiej będą czuły się w ciemnym i suchym miejscu, w oddali od mocnych przypraw i innych zapachów. Idealna będzie kuchenna szafka, w odpowiedniej odległości od źródeł wilgoci takich jak zmywarka czy czajnik.

Poza powyższymi wskazówkami najlepszą radą na zachowanie aromatów w kawie jest jej szybkie zużycie! Nie róbcie zapasów kawy na dłużej niż miesiąc, a przez ten czas kawa nie powinna znacząco utracić swojego smaku. Szeroki wybór świeżo palonych kaw znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ryżowa z ananasem

Prosta, nieskomplikowana , szybka i pyszna sałatka ryżowa z ananasem. Polecam

Odsłon: 8

15 min
1
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1708

15 min
16

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5