Sezon na truskawki

Jak przyrządzić młode ziemniaki?

To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy również białko, fosfor, cynk, żelazo, magnez, wapń, potas, cynk, miedź i mangan.

Wiele osób twierdzi, że ziemniaki są warzywem tuczącym, z którego należy bezwzględnie zrezygnować w czasie odchudzania. Tymczasem prawda jest całkiem inna: możemy je spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i są doskonałym źródłem cennej witaminy C, to dodatki z którymi je serwujemy (np. masło lub ciężkie sosy) czynią z nich kaloryczną bombę.

Ponadto, naukowcom udało się udowodnić, iż ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływać na kondycję układu nerwowego i krwionośnego.

Reklama

Jak gotować młode ziemniaki, aby były najzdrowsze?

Ziemniaki są najzdrowsze po ugotowaniu i schłodzeniu, ale nie znaczy to, że musimy je jeść w takiej formie. Możemy je gotować i piec, nie przesadzając z solą - dodajmy do nich także przyprawy i zioła. Ziemniaki świetnie komponują się z czosnkiem, rozmarynem czy koperkiem, pasują im także słodkie dodatki, takie jak cynamon. Odrobina oliwy do pieczenia również będzie dobrym pomysłem. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do purée, które będzie jeszcze zdrowsze, jeśli zamiast tłustej śmietany dodamy do niego kefir lub jogurt naturalny.

Warto pamiętać o tym, że serwując młode ziemniaki nie musimy ograniczać się wyłącznie do ugotowania ich i posypania koperkiem. Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami, z które zdecydowanie warto przetestować. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Zapiekanka z młodych ziemniaków

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Młode ziemniaki z ziołami i boczkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kluski z młodych ziemniaków

Fot. SlodkoSldka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Placuszki z młodych ziemniaków

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Krem z młodych ziemniaków

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Sałatka z młodych ziemniaków

Fot. Pobietegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Młode ziemniaki faszerowane serem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20