Sezon na truskawki

Jak składać serwetki

Powszechnie wiadomo, że podawaniu potraw powinna towarzyszyć odpowiednia oprawa. Jak składać serwetki tak, by zachwycały?

Zaczynamy od klasycznej gwiazdy.

 

 

By złożyć serwetkę w elegancką, efektowną gwiazdę należy wykonac cztery proste kroki.

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz złożyć na pół, tak aby z dołu można było ją otworzyć; następnie górną i dolną warstwę jeszcze raz złożyć na pół w kierunku ku górze.
2. Następne składać serwetkę w fałdy w odstępach mniej więcej co 4 cm, raz w jedną, raz w drugą stronę, starannie dociskając w miejscach zgięć.
3. Po złożeniu przytrzymać marszczenia u dołu z jednej strony i odgiąć pierwszą zewnętrzna warstwę ku dołowi.
4. Odwrócić serwetkę i to samo powtórzyć z drugiej strony.
Aby całość lepiej się trzymała, można spiąć zszywaczem lub klipsem biurowym.

 

Efekty?

 

Kolejną serwetę jaką złozymy będzie kula.

 

 

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz skłądamy na pół.
2. Lewy górny róg poprowadzić do środka i zrolować aby róg leżał na rogu.
3. Skręcić w stożek a dolny róg wywinąć w górę.

 

Efekty?

 

A ostatnią propozycją jest klasyczny, tak często spotykany w restauracjach trójkąt.

 

 

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, złóż na pół po przekątnej. Prawy i lewy róg założyć na górny róg
2. Złożyć dolną połowę po przekątnej do tyłu.
3. Prawy i lewy róg połączyć - z tyłu.
4. Uformować prawy i lewy róg.

 

Efekty?

Źródło: informacja prasowa

Zdjęcia i grafiki dzięki uprzejmości PAPSTAR

 


Czy wiesz na czym polega etykieta biznes lunczu? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Zupa meksykańska

Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...

Odsłon: 12026

30 min
19
60 min
4
>60 min
1
60 min
1
Dania główne Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...

Odsłon: 1026

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20