Sezon na truskawki

Jak suszyć pestki dyni? Oto najprostszy sposób

Choć można je kupić w sklepie, taniej i przyjemniej jest je przygotować w domu. Jak suszyć pestki dyni, żeby były jadalne? Metoda jest prosta - podajemy przepis krok po kroku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesień to sezon na dynię - większość Polaków przygotowuje pyszną zupę krem lub ciasto z dodatkiem tego warzywa. Trudno się dziwić, skoro wykazuje prozdrowotne właściwości.

Jedząc dynie, dostarczamy organizmowi cenny błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego i trawiennego. Warzywo ma też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Co więcej, obniża poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Dynia idealnie nawilża i pomaga schudnąć.

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Jakie właściwości mają pestki dyni?

Okazuje się, że pestki z dyni także mają szereg cennych właściwości. M.in. wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają zachodzące w organizmie procesy starzenia. Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór oraz miażdżycę. Obniżają poziom cholesterolu. Pestki dyni są bogate w witaminy A, C, E, K i te z grupy B, a także w minerały, m.in. wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor i potas. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone.

Jak suszyć pestki dyni?

Przepis na suszone pestki z dyni jest naprawdę prosty. Zastosuj w kuchni metodę zero waste i nie wyrzucaj pestek, które wydrążyłeś z warzywa potrzebnego ci np. na zupę krem. Jak suszyć pestki dyni, żeby te były jadalne i dobre? Wypróbuj recepturę krok po kroku!

  1. Przygotuj miskę, a na niej połóż duże sitko. Pokrój dynię na pół i oczyść jej wnętrze z pestek. Pestki przełóż do sita i przelej je pod strumieniem zimnej wody.
  2. Dłońmi usuń dokładnie pozostały na pestkach miąższ. 
  3. Wyłów sito z miski z wodą i odsącz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 90 stopni Celsjusza, a w tym czasie wysusz dokładnie pestki (ręcznikiem papierowym lub bawełnianą szmatką).
  4. Blachę z piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż osuszone pestki z dyni, równomiernie na całej powierzchni blachy.
  5. Piecz godzinę, ale podczas tego procesu otwórz drzwi piekarnika kilkukrotnie (aby wilgoć zgromadzona wewnątrz odparowała). 
  6. Następnie wyłącz piekarnik, ale pestki z dyni pozostaw w nim do całkowitego wystygnięcia sprzętu. 
  7. Zupełnie chłodne pestki przełóż do słoika lub papierowej torby i przechowuj do momentu użycia.

Pestki z dyni warto dodać do sałatek, makaronów, kanapek czy zup albo po prostu zajadać w formie zdrowej przekąski. Pamiętaj, jednak, że są dość kaloryczne. Ile pestek dyni dziennie jeść? 30 g jest porcją, której lepiej nie przekraczać.


Zobacz także:

Ile prądu zużywa lodówka podczas w czasie godziny? Wyliczenie kosztów w 2022 roku »

Pij go na czczo, a zapomnisz o chorobach. Sprawdź właściwości soku »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Ogórki z serem favita

Nawadniające ogórki z jogurtem i fetą favita, to sposób na doskonałe śniadani...

Odsłon: 101

15 min
6
30 min
7
60 min
2
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

16
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

21