Sezon na truskawki

Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność?

Późna jesień to czas, kiedy wielu z nas zmaga się z przeziębieniami oraz infekcjami. Aby uniknąć choroby, nie musimy od razu sięgać po leki z apteki. Warto wykorzystać naturalne skarby, które wzmacniają naszą odporność. W końcu jedzenie także może skutecznie leczyć.

Fot. 123RF/Picsel

Infekcje i przeziębienia najbardziej zagrażają nam właśnie o tej porze roku. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, powinniśmy już teraz zadbać o naturalne wzmocnienie odporności. Gwarancją sukcesu jest włączenie na stałe do swojej diety odpowiednich składników i regularne ich spożywanie. Dziś przypominamy niektóre z nich.

1. Czosnek

Właściwości lecznicze i odkażające czosnku były doskonale znane już naszym babciom, które specjalizowały się w domowej produkcji wszelkiego rodzaju nalewek, maści i syropów na bazie czosnku. Czyżby wiedziały, że swoje właściwości czosnek zawdzięcza substancji o tajemniczej nazwie allicyna-fitoncyd? Czosnek jest podstawą kuchni włoskiej, a Marco Ghia - szef Akademii Kulinarnej Whirlpool - nie wyobraża sobie gotowania bez tego kluczowego składnika. Aromat czosnku na stałe gości w mojej kuchni i nie szczędzę go również na prowadzonych przeze mnie warsztatach kulinarnych. Wspaniale podkreśla smak potraw i jest filarem najzdrowszej na świecie diety śródziemnomorskiej. Roślina ta wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Działanie to jest na tyle mocne, że wystarczy zaledwie jeden ząbek dziennie, aby zapomnieć o wszelkich chorobach. Prócz właściwości zwalczających przeziębienie, czosnek jest niezbędny w profilaktyce miażdżycowej, a tym samym chroni przed udarem i zawałem. Poprawia też elastyczność naczyń krwionośnych.

Gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zbliżającej się grypy, sięgnij po napar z imbiru, syrop lub herbatę z jego dodatkiem. Przyprawa ta doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Preparaty z dodatkiem imbiru możesz wykorzystywać również w celach profilaktycznych. Włączając go do diety, możesz być pewien, że twój organizm będzie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje. Dzięki odkażającym właściwościom imbiru z łatwością pozbędziesz się także stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Ponadto, udowodniono, że imbir łagodzi uciążliwe bóle głowy, poprawia koncentrację oraz ułatwia trawienie.

Niepozorna szałwia zalicza się do grona najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Roślina ta posiada silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego jest szczególnie pomocna w trakcie leczenia infekcji dróg oddechowych. Liście szałwii zawierają garbniki, których działanie polega na ściąganiu i zmniejszaniu przepuszczalności naczyń krwionośnych. Szałwię warto dodawać do potraw, a także przygotowywać z niej syropy i lecznicze herbatki.

Prawdopodobnie wielu z nas pamięta z dzieciństwa syrop cebulowy serwowany nam w czasie przeziębień przez rodziców. Być może nie jest to najsmaczniejsza mikstura, jednak jej skuteczność jest zadziwiająca. Ma bardzo silne działanie grzybobójcze i przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie leczy kaszel i inne, uciążliwe objawy przeziębienia. Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera allicynę. Ponadto, znajdziesz w niej również witaminy A, B, C i K oraz szeroki wachlarz pierwiastków odżywczych, takich jak siarka, magnez, fosfor oraz wapń.

Chrzan zwykle zjadamy w okresie Wielkanocy, jednak warto mieć go w domowej apteczce przez cały rok. Z nim niestraszne nam będzie zapalenie gardła, zatkane zatoki, katar ani angina. Szczególnie dobre rezultaty przynosi spożywanie chrzanu naprzemiennie z czosnkiem i cebulą - w ten sposób bardzo wzmocnisz swój układ odpornościowy oraz znacząco zmniejszysz ryzyko wystąpienia różnego rodzaju infekcji. Pamiętaj, że chrzan możesz nie tylko dodawać do potraw, ale również przygotować z niego bardzo skuteczny syrop.

Geranium, nazywane też czasem „anginką", jest rośliną, którą niegdyś dosyć powszechnie uprawiano w domach. Dzisiaj spotykamy ją znacznie rzadziej, jednak osoby znające jej właściwości z pewnością znajdą dla niej miejsce na swoim parapecie. Olejki eteryczne, zawarte w jej liściach, zwalczają stany zapalne oraz mają działanie przeciwwirusowe i antyseptyczne. Pomagają również walczyć z bezsennością. Liście geranium możesz również wykorzystać do nacierania bolących miejsc. Z liści i łodyg możesz przygotować nalewkę, która idealnie sprawdzi się zarówno do picia, jak i nacierania skóry.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20