Sezon na truskawki

Jak ważny jest dla nas smak?

Od dawna podejrzewaliśmy, że miłość i jedzenie mają ze sobą wiele wspólnego. Teraz potwierdzają to wyniki najnowszego badania marki Knorr oraz przeprowadzony eksperyment - smaki łączą i zbliżają nas do siebie, a wspólne jedzenie może być okazją do flirtu lub nawet początkiem... miłości.

Życie bez smaku - nudne, bez miłości - puste. Miłość i smak mają wiele wspólnego, a "przez żołądek do serca" to nie tylko czcze powiedzenie. Okazuje się, że smak może być kluczem do serca wybranka, że wspólne upodobania kulinarne zbliżają do siebie.

Dowodzi tego przeprowadzony eksperyment "Miłość od pierwszego zasmakowania" - Autorzy eksperymentu dobrali w pary zupełnie obcych sobie ludzi, biorąc pod uwagę jedynie ich ulubione jedzenie. Następnie, dla każdej z par przygotowała kolację, podczas której jej uczestnicy musieli spełnić tylko jeden warunek - nawzajem się nakarmić. Jak się później okazało, dla niektórych była to nieco niezręczna sytuacja, jednak inni uznali ją za doskonały początek znajomości, a być może i... miłości!

 

Ponadto warto zwrócić uwagę, czy nasz partner dzieli z nami upodobania kulinarne, bo aż 78% biorących udział w badaniu Knorr uznałoby swoich partnerów za bardziej atrakcyjnych, gdyby lubili podobne jedzenie.

Co poświęciłbyś dla smaku?

Ten moment, kiedy po raz pierwszy próbujemy przygotowanej przez nas potrawy czy bierzemy do ust pierwszy kęs podanego nam dania. Towarzyszą mu radość, szczęście, a czasem nawet ekstaza czy prawdziwe uniesienie. Na co dzień nie myślimy o tym, jak ważny jest dla nas smak. Dopiero wizja utraty smaku sprawia, że oddalibyśmy dla niego inne życiowe przyjemności. Jak wskazuje badanie Knorr, większość osób zrezygnowałaby dla smaku z prawa do głosowania (75%), z używania social mediów (68%), ze swojej kariery zawodowej (65%), a także liczna grupa - z seksu (48%).

Życie bez smaku?

Czy zatem w ogóle wyobrażamy sobie życie bez smaku? Pomyślmy, że już nigdy nie spróbujemy słodkiego placka z kruszonką pamiętanego z dzieciństwa, skąpanych w słońcu truskawek czy dżemu z rabarbaru, który właśnie planujemy zrobić. Że nie poczujemy już kwaśnego posmaku kiszonej kapusty czy czekających na zimę w słojach ogórków. I goryczki ukrytej w pigwach, cykorii lub daniach obficie przyprawionych estragonem i cząbrem. Że nie spróbujemy już nigdy sosu sojowego, którym nadawaliśmy naszym potrawom słoności. I że nie ma już smaku przygotowywanego z pieczołowitością w domowej kuchni bulionu nawiązującego do smaku umami. Czy wyobrażamy sobie życie bez smaku? Byłaby to ponura wizja - bez kubków smakowych nasze życie byłoby... nudne! Twierdzi tak aż 90% ankietowanych osób.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20