Sezon na truskawki

Jak wprowadzić kiszoną kapustę do jadłospisu?

Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna?

Fot. 123RF/Picsel

Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed chorobami. Co więcej, sądzono, że potrawy przygotowane z jej użyciem przyciągają do domostw pomyślność i dostatek.

Kapustę uważano za sposób na zapobieganie chorobom i przypisywano jej życiodajną moc. Jak się okazuje, nie bez powodu! Naukowcom udało się udowodnić, że kapusta kiszona bardzo dobrze wpływa na naszą odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn (jest źródłem wielu detoksykujących diet) oraz zdecydowanie ułatwia odchudzanie i poprawia pracę naszego układu trawiennego m. in przez bogactwo zawartych w niej witamin K, A,C, B i E. Uważana za polskie superfood, cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. A w jaki sposób warto wykorzystać kapustę w kuchni? W tym wypadku, jak zwykle, pomocą służą nasi użytkownicy, którzy szczególnie upodobali sobie ten produkt. Oto najciekawsze propozycje dań z wykorzystaniem kapusty kiszonej.

 

1. Racuchy z kiszoną kapustą

Racuchy z kiszoną kapustą

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Racuchy z kiszoną kapustą to fantastyczna alternatywa np. dla placków ziemniaczanych. Jeśli do tej pory ich nie przygotowywaliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ich smak z pewnością przypadnie wam do gustu.

 

2. Łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Łazanki to klasyka, którą każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Każda babcia doskonale znała ich sekret - dobrej jakości kiszona kapusta, najlepiej ta domowej roboty.

 

3. Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Fot. Europa112 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiszona kapusta doskonale komponuje się z naturalną słodyczą jabłek. Doskonale wiedzą o tym nasi zachodni sąsiedzi, którzy serwują tak przygotowane jabłka jako dodatek do mięs lub samodzielną przekąskę.

 

4. Bounty z kiszoną kapustą

Bounty z kiszoną kapustą

Fot. Kasiaczek06 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A na deser - kiszona kapusta. Tak, dobrze przeczytaliście. Wiemy, że taka kombinacja może być dla wielu osób szokująca, jednak warto się przełamać. Kapusta kiszona nie wpływa na smak ciasta, jednak sprawia, że jest ono wyjątkowo delikatne i wilgotne. Koniecznie spróbujcie.

 

5. Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Fot. Ekspansja-Smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zwykle serwujemy je w czasie wigilijnej kolacji, jednak zapewniamy, że równie dobrze smakują o każdej porze roku. Do tego kubek czerwonego barszczu i mamy obiad idealny.

 

6. Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną

Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną

Fot. BM87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiemy, że wielu z was poszukuje dietetycznych przepisów, dlatego ukochane pierogi wszystkich Polaków serwujemy w wersji light. Są równie pyszne, co pełnokaloryczna wersja.

 

7. Haluszki z kiszoną kapustą

Haluszki z kiszoną kapustą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Haluszki, to danie popularne w polskich jak i słowackich Tatrach. Szczególnie polecamy je w wersji z boczkiem i kiszoną kapustą. Jest to tanie i szybkie danie, które zasmakuje każdemu.

 

8. Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis powinien znać każdy. Smakowita surówka smakuje dokładnie tak, jak ta przygotowywana przez nasze mamy i babcie. Niebo w gębie!

 

9. Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zasmażana kapusta kiszona fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do jesiennych i zimowych obiadów. Możecie również wykorzystać ją jako bazę do innych dań. Tarta, pierogi, a może kulebiak? Wybór należy do was!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 63

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25