Sezon na truskawki

Jak wybrać dobrą patelnię? Rodzaje patelni

Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw.

W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb.

Do jakich potraw?

- Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb
- Patelnie uniwersalne - przeznaczone do przygotowywania różnych potraw
- Patelnie do ryb - posiadają faliste dno i mają kształt ryby lub owalny, co pozwala na przyrządzenie ryby w całości
- Patelnie do jajek - mają specjalne zagłębienia , do których można wbić jajko lub nałożyć ciasto na racuchy
- Patelnia wok - znana z kuchni azjatyckiej, gwarantuje krótki czas przygotowania, dzięki czemu potrawa jest soczysta i nie traci wartości odżywczych. Idealna do dań mieszanych
- Patelnie elektroniczne - przydatne w podróży, gdyż nie wymagają posiadania kuchenni, wystarczy podłączyć je do prądu.

Z jakiego materiału?

- Aluminiowe - lekkie, szybko się nagrzewają i równie szybko stygną
- Stalowe - odporne na zarysowania i wysokie temperatury, rozgrzewają się dość wolno, ale dobrze rozprowadzają ciepło
- Żeliwne - ciężkie, ale dobrze przewodzą ciepło i dobrze je utrzymują
- Miedziane - dość drogie ze względu na nietypowy kolor, dobrze przewodzą ciepło
- Tytanowe - również cechuje je wysoka cena, wyjątkowo odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, świetnie przewodzą ciepło. Można na nich smażyć z użyciem minimalnych ilości tłuszczu.
- Granitowe/Mineralne - łączą w sobie funkcjonalność i wytrzymałość powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym, który gwarantuję nieprzywieralność.

Powłoka ceramiczna czy teflonowa?

- Powłoka nieprzywieralna (ceramiczna) - coraz popularniejsza, zaletą jest odporność na zarysowania. Nie przypala się, równomiernie się nagrzewa i dobrze przewodzi ciepło
- Powłoka nieprzywieralna (teflonowa) - najchętniej wybierana. Teflon jest trwałym materiałem, ale może ulec zarysowaniu i uszkodzeniu, dlatego nie powinno się myć teflonowych patelni w zmywarce, ani używać metalowych przyborów kuchennych.
- Teflon Classic - odznacza się unikatową gładkością i skutecznie zapobiega przywieraniu
- Teflon Select - świetne rozwiązanie dla wielbicieli gotowania, powłoka gotowa na intensywne użytkowanie.

Najważniejsze informacje:

1. Patelnie różnią się między sobą przeznaczeniem, typem materiału z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki.
2. Poza patelniami uniwersalnymi na sklepowych półkach można znaleźć patelnie do zadań specjalnych: do jajek, naleśników, ryb, patelnie typu wok, grillowe oraz elektryczne przydatne w podróży
3. Dostępne na rynku patelnie mogą być aluminiowe, stalowe, żeliwne albo granitowe. Patelniami z wyższych półek cenowych są patelnie miedziane i tytanowe ze względu na nietypowe walory dekoracyjne i dobre przewodzenie ciepła.
4. Z typów powłoki do wyboru mamy patelnie teflonowe (w różnych technologiach) i zyskujące na popularności patelnie ceramiczne.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pieczone ziemniaki z grilla

Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...

Odsłon: 36256

30 min
22
Dania główne Karkówka po kowbojsku

Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...

Odsłon: 6772

60 min
5
Dania główne kiełbasa po cygańsku

Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...

Odsłon: 3811

15 min
14
Sałatki Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozm...

Odsłon: 648

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

19
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

27