Jak wyczyścić przypalony garnek? Sposób z tabletką jest rewolucyjny

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu nigdy nie zdarzyło się przypalić garnka. Wystarczy chwila nieuwagi, aby na dnie naczynia pojawiła się trudna do usunięcia skorupa. Zanim jednak zdecydujemy się wyrzucić naczynie, wypróbujmy proste domowe sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka.

Jak wyczyścić przypalony garnek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedy najczęściej garnek się przypala?

Przypalone garnki to problem, z którym mamy do czynienia w wyniku nieprawidłowego korzystania z domowej kuchenki. Do najczęstszych przyczyn występowania spalenizny zaliczyć można:

  • kontakt z brudną kuchenką,
  • za długie przyrządzanie potraw,
  • niewłaściwe przyrządzanie potraw, np. ustawienie palnika z potrawą na wysoką temperaturę.

Silny płomień łatwo uszkadza naczynie, dlatego podczas przygotowywania posiłku trzeba stale kontrolować sytuację. W przeciwnym razie o zapomnianym obiedzie szybko przypomnieć może nam nieprzyjemny zapach spalenizny.

Kiedy najczęściej garnek się przypala? Nierzadko dochodzi do sytuacji, gdy nie kontrolujemy gotującej się zupy, w wyniku czego zaczyna ona kipieć. Płyn powoli spływa po naczyniu i dociera do gorącego dna i ognia. W takiej sytuacji zabrudzenia łatwo się „zapiekają”, a ich usunięcie może stanowić ogromne wyzwanie.

Co więcej, jeśli trzymamy garnek na palniku przez dłuższy czas, może dojść do odparowania z jego wnętrza płynu, co spowoduje przypalenie resztek na dnie. W takiej sytuacji cenny okaże się jak najszybszy czas reakcji.

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Kluczowe są: czas naszej reakcji oraz metoda czyszczenia dopasowana do materiału, z którego przypalone garnki zostały wykonane. Gdy szybko zorientujemy się, co się wydarzyło, musimy garnek jak najszybciej zalać ciepłą wodą z odrobiną detergentu i moczyć przez około kwadrans.

Po upływie tego czasu możemy spróbować pozbyć się spalenizny gąbką, ściereczką lub drewnianą szpatułką. Natomiast, jeżeli ślady spalenizny wciąż nie znikają, powinniśmy wypróbować domowe sposoby na wyczyszczenie spalonego garnka.

Zobacz: Jak poradzić sobie z przypalonym daniem?

Domowe sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka

Przy naczyniu z powłoką teflonową, wystarczy po prostu wlać do garnka wodę gazowaną i zagotować ją. Dwutlenek węgla pomoże nam łatwo pozbyć się zanieczyszczeń. Możemy również zalać garnek wodą z dużą ilością soli. Wówczas, musimy pozostawić roztwór na noc, aby trochę „odstał”, a rano umyć naczynie.

Domowy sposób na wyczyszczenie przypalonego garnka żeliwnego to przetarcie go gęstą papką zrobioną z dwóch, trzech łyżek sody i odrobiny wody. Naczynie myjemy standardowo po kilku godzinach. Przypalone dno garnka żeliwnego można również pokryć solą kuchenną i wyszorować gąbką.

Garnki ze stali nierdzewnej doprowadzimy do ponownego użytku, wykorzystując tabletkę do zmywarki, którą po pokruszeniu musimy po prostu wyłożyć na dnie przypalonego naczynia. Następnie zalewamy dno ciepłą wodą, odczekujemy dobę i myjemy garnek gąbką.

Przypalony garnek emaliowany możemy zaś natrzeć pokrojoną w ćwiartki cytryną i zalać całość ciepłą wodą. Naczynie przed umyciem powinno odstać tak kilka godzin.

Zobacz także:

Najlepsze danie z PRL? Makłowicz wspomina o jednej potrawie »

Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji »

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Domowe Bake Rolls

Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...

Odsłon: 64

15 min
4
Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 4883

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133