Sezon na truskawki

Jak wykorzystać kalarepę w kuchni? Sprawdzone przepisy

Kalarepa to często niedoceniane warzywo, które posiada niesamowity potencjał. Jak wyczarować z jej udziałem oryginalne dania, które zachwycą smakiem i dodadzą energii na cały dzień? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Kalarepa – zastosowanie w kuchni

Kalarepa to odmiana kapusty. Występuje w kolorze zielonym, białym lub fioletowym. Jej smak jest dość uniwersalny. Możemy go porównać do łodygi brokułu. Jest jednak nieco delikatniejszy i słodszy. Posiada cenne właściwości odzywcze. Jej spożywanie szczególnie zalecane jest cukrzykom.

Pomysłów na wykorzystanie kalarepy w kuchni nie brakuje. Młodą kalarepę najlepiej jeść na surowo, wówczas warzywo to zachowuje najwięcej składników odżywczych. W takiej formie możemy potraktować ją jako samodzielną przekąskę lub dodatek do hummusu. Pokrojona w plasterki sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły.

Świeża kalarepa świetnie komponuje się w surówkach z młodymi, chrupiącymi warzywami, których o tej porze roku nie powinno brakować. Nieco starsze warzywa warto poddać obróbce termicznej. Świetnie smakuje gotowana np. w zupie. Nadaje się także do faszerowania i pieczenia. Może stanowić również ciekawy składnik gulaszu.

Mało kto wie, że jadalna jest zarówno bulwa, jak i liście oraz łodygi kalarepy, które po dokładnym oczyszczeniu możemy dodać do zupy, surówki, kanapki, lub przygotować z niej pyszny odżywczy sok, czy koktajl.

Jak wybrać i przechowywać kalarepę?

Kupując kalarepę w sklepie lub na targu warto zwrócić uwagę na jej wielość, kolor, wagę oraz wygląd liści. Najsmaczniejsze są mniejsze okazy, które powinny mieć intensywną barwę, być jędrne i wydawać się nieco cięższe niż wskazuje na to ich rozmiar. Warzywo najlepiej przechowywać w lodówce. Z liśćmi powinny zachować swoją świeżość do dwóch dni. Bez liści możemy przechowywać je nawet do tygodnia.

Najciekawsze przepisy na dania z kalarepy  

Jeśli nadal zastanawiacie się, co można zrobić z kalarepy, sięgnijcie do przepisów naszych użytkowników. Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie:

1. Zupa krem z kalarepy i pora

 Zupa krem z kalarepy i pora Zobacz przepis

Zupa krem z kalarepy i pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

 Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym Zobacz przepis

Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placki z kalarepy

 Placki z kalarepy Zobacz przepis

Placki z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Surówka z dodatkiem liści kalarepy

 Surówka z dodatkiem liści kalarepy Zobacz przepis

Surówka z dodatkiem liści kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kalarepa i ziemniaki z grilla

 Kalarepa i ziemniaki z grilla Zobacz przepis

Kalarepa i ziemniaki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety z kalarepy

 Kotlety z kalarepy Zobacz przepis

Kotlety z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gulasz z kalarepy

 Gulasz z kalarepy Zobacz przepis

Gulasz z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 858

30 min
25
30 min
5
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20