Sezon na truskawki

Jak wykorzystywać różne rodzaje cebuli?

W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie.

Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia przyswajanie żelaza, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, a nawet ułatwia walkę z trądzikiem oraz innymi zmianami skórnymi. Dowiedziono także, iż zjadanie każdego dnia połówki surowej cebuli może obniżyć ryzyko powstania zakrzepów żylnych.

Zanim jednak zaczniecie dodawać cebulę do wszystkich potraw, warto dowiedzieć się, w jaki sposób powinniśmy wykorzystywać jej poszczególne rodzaje.


1. Cebula żółta

Jeśli w przepisie pojawia się cebula, w 99% przypadków autor ma na myśli właśnie jej żółtą odmianę. Jest najpopularniejsza i zdecydowanie najłatwiej dostępna. Nie tylko kupicie ją w niemal każdym sklepie, ale również możecie wykorzystać ją do przygotowania praktycznie każdego dania. Doskonale nadaje się do zup, sosów oraz sałatek. Ze względu na dużą zawartość cukru, idealnie się karmelizuje, dlatego warto po nią sięgnąć w czasie robienia konfitury lub zupy cebulowej.

Pobierz aplikację smaker

Ulubiona cebula Francuzów zdobywa coraz większą popularność także w naszym kraju. Ze względu na swój specyficzny kształt bywa nazywana cebuloczosnkiem lub czosnkiem askalońskim. Jest nieodzownym składnikiem wielu klasycznych sosów i sałatek. Idealnie komponuje się ze smakiem czerwonego wina. Nad Sekwaną dusi się je w niedużej ilości płynu, a następnie podaje jako dodatek do serów lub mięsnych dań. Należy jednak unikać smażenia szalotek, gdyż wówczas stają się gorzkie.

 

 

Jeśli unikasz cebuli, ponieważ nie odpowiada ci jej intensywny i ostry aromat, odmiana cukrowa może być ciekawą alternatywą. Ma ona bardzo delikatny, niemal słodki smak, a jej charakterystyczny zapach nie utrzymuje się długo na dłoniach. Rozpoznasz ją po śnieżnobiałym kolorze.

 

 

Młodą cebulę (nazywaną popularnie dymką) kupujemy w pęczkach wraz ze szczypiorem. Bez przeszkód możemy zjadać ją na surowo, chociaż równie dobrze sprawdza się na ciepło np. w jajecznicy lub daniach typu stir fry. Należy jednak uważać, aby nie smażyć jej zbyt długo - wówczas traci swój aromat i staje się gorzka.

 

 

Za sprawą intensywnego koloru, czerwona cebula może być ozdobą wielu potraw. Podana na surowo, sprawdzi się idealnie jako dodatek do burgerów lub sałatek. Pokrojona w ósemki i upieczona na grillu fantastycznie podkreśli smak przygotowanych w podobny sposób mięs i ryb. Ma zdecydowany, lekko ostry smak, jednak powinniśmy pamiętać, iż nie nadaje się do karmelizowania i źle znosi długie gotowanie.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20