Sezon na truskawki

Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Ceny masła w sklepach przyprawiają o zawroty głowy. Dobrym pomysłem może więc być, przygotowanie masła w domu. Jeśli chcesz zrobić masło, wcale nie musisz być posiadaczem specjalnego robota, czy miksera, możesz użyć zwykłego słoika. Takie masło będzie świetną alternatywą dla tego, co możemy znaleźć na półkach w supermarketach, ponieważ mamy stuprocentową pewność, co wyląduje na naszej kanapce. Sprawdź, jak zrobić masło w słoiku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy warto jeść masło? Opinie ekspertów są podzielone. Niektórzy zarzucają mu wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, z drugiej strony w maśle znajduje się wiele cennych witamin i minerałów. Warto więc zachować złoty środek i dodawać je do diety z umiarem. W końcu niektóre potrawy swój wyjątkowy smak zawdzięczają właśnie masłu. Warto przygotować jego domową wersję. W tym artykule podpowiemy ci, jak zrobić masło w słoiku.

Sprawdź także: Jak szybko obrać czosnek? Filmik z tym trikiem obejrzały 4 mln internautów!

Jakie właściwości ma masło?

Masło w swoim składzie zawiera sporo cennych wartości odżywczych. Znajdziesz w nim między innymi witaminy: A, D, E i K, nie brakuje w nim również minerałów: selenu, miedzi, cynku, chromu i manganu. W maśle znajduje się także sfingomielina i lecytyna, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspierają pamięć i koncentrację.

Witamina D i K odpowiadają za zdrowie kości i zęby. Natomiast witamina E i A są odpowiedzialne za prawidłową kondycję skóry, ta druga wpływa także na zdrowie oczu oraz prawidłowe działanie tarczycy. W maśle znajdują się również kwasy tłuszczowe, które wspierają układ immunologiczny, działają bakteriobójczo, a także wspierają układ nerwowy. Dodatkowo selen ma działanie chroniące organizm przed chorobami serca. Dzięki kwasowi linolowemu – CLA – masło ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.

Masło jest produktem wysokokalorycznym, w 100 g znajduje się ponad 740 kalorii, co więcej zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywane w nadmiarze może podnosić poziom „złego cholesterolu” oraz przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Dlatego należy jeść je w umiarkowanej ilości.  

Jak zrobić masło w słoiku?

Przygotowanie masła w domu jest naprawdę proste. Tradycyjny sposób przygotowywania masła polega oczywiście na obijaniu śmietany, możesz zrobić to za pomocą miksera lub użyć do tego… słoika. Wystarczy, że zaopatrzysz się w: śmietanę 30 proc. oraz duży słoik.

Do słoika wlej śmietanę, do około połowy jego wysokości. Słoik należy szczelnie zakręcić, a następnie przejść do energicznego potrząsania – ubijania – przez minimum kilka minut. Powinno robić się to tak długo, by wydzieliła się maślanka. Następnie do miski należy wybrać tłuszcz, który się wytrącił, czyli masło. Można włożyć je do zimnej wody i uformować kostkę. Upewnij się, że odcisnąłeś całą maślankę. Gotowe!

Zobacz także: Jak zrobić domowe masło?

@nathallae Brak masła w sklepie? Nic prostszego 🤣🧐 #masło #domoweprzepisy #szybkieprzepisy ♬ POV - K bye for now💘

Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika »

Zdrowe przekąski na jesień, po których nie przybierzesz na wadze »

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20