Sezon na truskawki

Jak zrobić perfekcyjne amerykańskie naleśniki?

Specjał kuchni amerykańskiej, który zdobył popularność na całym świecie. Są podawane na śniadanie lub deser. Jak je zrobić i czym różnią się od tradycyjnych naleśników?

Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjne "pankejki" powinny być małe, okrągłe, puszyste i przede wszystkim smaczne. Składają się z mąki, mleka oraz jajek. Sposób ich przygotowania przypomina robienie naleśników, ale różnią się od nich wyglądem i sposobem podawania. Są o wiele grubsze, a to za sprawą środka spulchniającego, który nadaje im objętości podczas smażenia. Wyglądem mogą przypominać polskie racuchy, ale zamiast drożdży do ich zrobienia wykorzystuje się sodę lub proszek do pieczenia. Usmażone na złocisty kolor są układane jeden na drugim i serwowane z ulubionymi dodatkami. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Historia amerykańskich naleśników

Pierwszy przepis na ten przysmak pochodzi z 1796 roku z książki „American Cookery". Pierwotna receptura na "pankejki" składała się z mąki kukurydzianej oraz mąki pszennej bez udziału środka spulchniającego, tłuszczu oraz cukru, które występują we współczesnych recepturach. Smażono je nad ogniem, wykorzystując do tego celu żeliwne patelnie. W niedługim czasie zyskały one ogromną popularność. Obecnie oprócz składu, zmienił się również sprzęt do ich wypiekania. Do tego celu wykorzystuje się płyty elektryczne lub specjalne patelnie z wgłębieniami, które umożliwiają smażenie kilku placków w jednym momencie.

Co zrobić, aby wyszły naprawdę smaczne?

Podczas przygotowywania "pankejków" należy zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Oprócz dobrej jakości składników liczy się także sposób ich łączenia. Należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności zmieszać ze sobą oddzielnie suche i mokre składniki. Następnie przelać wszystko do jednej misy i mieszać jak najkrócej, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zbyt długie miksowanie spowoduje, że ciasto straci na swojej puszystości, a placki zrobią się cięższe i gumowate. Jeśli chcemy uzyskać większą puszystość, możemy oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, a dopiero w kolejnym kroku połączyć je z żółtkami i pozostałymi mokrymi produktami.
Ważne są również proporcje. Zbyt duża ilość sody sprawi, że placki o wiele szybciej się zarumienią, co w konsekwencji może doprowadzić do przypalenia. Nadmiar mąki może natomiast spowodować, że placki będą mniej puszyste i stracą swój niepowtarzalny smak i wygląd.
Po połączeniu wszystkich składników ciasto jest gotowe do przelewania na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. "Pankejki" powinniśmy smażyć po równo z każdej strony, aż do momentu zrumienienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Reklama

 

Z czym podawać "pankejki"?

Wszystko zależy od naszych preferencji. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. W Ameryce najczęściej występują z syropem klonowym i dodatkiem roztopionego masła. Cudownie komponują się z prażonymi plastrami boczku. Równie smaczne amerykańskie naleśniki można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub dodatkiem dżemu, czy świeżych owoców. Najbardziej popularną formą serwowania jest ułożenie okrągłych placków jeden na drugim i polanie ich słodkim sosem, który pod wpływem temperatury cudownie rozpływa się po brzegach naszego dania.

 

1. Klasyczne pancakes

Fot. ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pancakes bezglutenowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Szpinakowe pancakes

Fot. fiorof na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Owsiane pancakes

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pancakes kukurydziane

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Dyniowe pancakes

Fot. Blaithin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pancakes z bananami

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pancakes z mascarpone

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Czekoladowe pancakes z czereśniami

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pełnoziarniste pancakes na maślance

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 958

30 min
6
60 min
20
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 195

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25