Sezon na truskawki

Jakie właściwości mają boczniaki?

Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm?

Fot. 123RF/Picsel

Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm.

Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu wieków stanowią bardzo ważny składnik posiłków i niektórych naturalnych leków. W Polsce możemy wyhodować boczniaki nawet na własnym balkonie. Nie wymagają szczególnych warunków, a ich uprawa wymaga jedynie zaopatrzenia się w tzw. baloty. W sklepach najczęściej zakupimy boczniaki ostrygowate lub cytrynowe, będące najpopularniejszymi odmianami tych grzybów.

Zobacz też: 9 pomysłów na dodatki do obiadu. Kliknij!

9 pomysłów na dodatki do obiadu

Właściwości boczniaków

Boczniaki mogą bez przeszkód zagościć w diecie wszystkich osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak większość grzybów, są one bardzo niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się zaledwie 32 kcal. Boczniaki są również fantastycznym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego też mogą stać się cennym elementem diety każdego wegetarianina.

Te niepozorne grzyby są również źródłem wielu cennych substancji odżywczych, w tym wapnia, potasu, selenu, magnezu, cynku i sodu. Pierwiastki te są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Co ciekawe, naukowcom udało się wyizolować z boczniaków dwie cenne substancje - beta-glukan i pleuran - które wzmacniają odporność oraz mogą okazać się pomocne przy leczeniu niektórych nowotworów.

Badania wykazały, iż regularne spożywanie boczniaków może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz poprawić kondycję naczyń krwionośnych. W ten sposób obniża się również ryzyko wystąpienia zawału serca innych chorób układu krążenia.

Boczniaki zawierają w swym składzie także ergotioeninę - bardzo silny antyoksydant, chroniący komórki przed uszkodzeniami oraz zbyt szybkim starzeniem się. Dzięki niemu na dłużej zachowasz młody i świeży wygląd.

Co zrobić z boczniakami?

Boczniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, jednak warto pamiętać, że są one zdecydowanie mniej aromatyczne niż chociażby grzyby leśne. Jednak ich delikatny smak z pewnością docenią wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Z powodzeniem możecie wykorzystać je do przygotowania zupy, sałatki lub farszu do mięs. Bardzo ciekawą przekąską będą boczniaki marynowane, natomiast suszone świetnie sprawdzą się w różnego rodzaju sosach.

Nie wiesz jak przygotować boczniaki? Skorzystaj z tych przepisów!

Boczniak z warzywamiWegetariańskie flaki z boczniakówBoczniaki duszone po francuskuTosty z boczniakamiTosty z boczniakami i camembertemSałatka z boczniakami

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 1091

30 min
6
60 min
20
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 336

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

32
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

22
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

26