Jedziemy do Włoch!

Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie.

Fot. 123RF/Picsel

Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale...


Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!

 

Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji Emilia-Romana. To nic innego jak charakterystyczna tortilla z placków pszennych i odpowiedniego, typowo włoskiego, nadzienia. Do piadini trafia sos pomidorowy, ser, z reguły mozarella, włoskie wędliny - kiełbasa, salami, czy pieczona wieprzowina, czyli porchetta. Piadina występuje też w wersji na słodko, z dżemem czy kremem orzechowym. Co ciekawe od 2008 roku ów przysmak można zamówić w polskich wagonach restauracyjnych... WARS.


Gdzie szukać piadiny? Rimini, Cesena, a także San Marino, w charakterystycznych kioskach, zwanych piadineria.


Klasyczną włoską zupą jest minestrone - od włoskiego minestro - zupa. Popularna na całym półwyspie apenińskim i różniąca się składem w zależności i od regionu i od pory roku. W skrócie, minestrone to doskonały bulion mięsny lub warzywny, z kawałkami świeżych, lekko podgotowanych warzyw. Najczęściej znajdziemy w nim cukinię, fasolkę szparagową, marchew, groszek, szpinak czy brokuły.


Gdzie szukać minestrone? Polecamy Ligurię skąd pochodzi minestrone alla genovese, dodatkowo doprawiane pesto.

 

Przepis na minestrone? Kliknij!

 

Zamiast makaronu - bo bez trudu znajdziemy go w każdej włoskiej restauracji - sięgnijmy po ryż, czyli risotto. Prawdziwe risotto powstaje ze specjalnych odmian ryżu, które najpierw szklimy na maśle z cebulą, a następnie dusimy podlewając bulionem. Risotto doprawiamy winem i parmezanem, a podajemy na (niemal) tysiąc sposobów.


Gdzie szukać dobrego risotto? Na początek jedziemy do Mediolanu, gdzie zamawiamy risotto alla milanese - w uroczym żółtym kolorze, doprawione szafranem. Warto też udać się nad Adriatyk i skosztować risotto marinara - ze świeżymi pomidorami i świeżymi owocami morza.

 

Więcej pomysłów na risotto? Kliknij!


Skoro już o owocach morza mowa... Nie sposób pojechać do Włoch i nie spróbować świeżych kalmarów, małży, czy krewetek. Włosi najczęściej dodają je do pizzy czy makaronu. I choć uprzedzaliśmy, że o tych klasycznych daniach pisać nie będziemy, to dla pewnego makaronu zrobimy wyjątek. Wiąże się z nim bowiem ciekawa historia. Paccheri to rury makaronowe o imponującej średnicy, w których podobno w okresie renesansu szmuglowano czosnek do Prus - rząd bowiem zakazał importu doskonałego czosnku włoskiego, by chronić swoich rolników.


Paccheri ai frutti di mare to doskonały makaron pełen delikatnych skorupiaków, w sosie pomidorowym, doprawiony ziołami. Gdzie szukać? Nad morzem!


Włosi nie gęsi i swoje pierogi mają... Ponoć w pierogi - znane jako ravioli - potrafią zapakować wszystko. I faktycznie, mimo że do najpopularniejszych należą nadzienia na bazie sera ricotta oraz szpinaku, to w ravioli znajdziemy znacznie więcej. Polecamy - dla wielbicieli swojskich smaków - ravioli di patate e salsiccia, z ziemniakami i kiełbasą, dla ciekawych nowości - ravioli z anchois i rodzynkami, podawane w sosie z karczochów doprawionych świeżym tymiankiem, czy ravioli z jesiotra w sosie krewetkowym, a dla łasuchów - ravioli di Nonna Ersilia, z ricottą na słodko, posypane cynamomem.


Gdzie szukać ravioli? Tam gdzie pierogów w Polsce, czyli wszędzie. Regionalne odmiany różnią się nadzieniem.

 

Sprawdzony przepis na ravioli. Kliknij!


A na deser jedziemy na Sycylię. Garnitur w prążki, kapelusze typu panama, ciemne okulary i cannoli - nie mylić z canelloni. Cannoli to ciastka-rurki. Nadziane są kremem na bazie ricotty, który smakuje cynamonem, wanilią i nutami pomarańczy. Do kremu często dodaje się siekane pistacje, kandyzowane owoce czy wiórki z gorzkiej czekolady.

 

Poznaj ponad 200 pomysłów na spaghetti. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Słony karmel

Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...

Odsłon: 163

15 min
2
Dania główne Zimne nóżki po wiejsku

Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...

Odsłon: 132

60 min
3
Sałatki Sałatka na lunch

Sałatka na lunch z filetem z kurczaka, czerwoną papryką, białą fasolą i jajka...

Odsłon: 341

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

132