Kadm, ołów, miedź w glebie. W opolskim uważaj na borówki, w Małopolsce na ziemniaki

Coraz więcej osób jest świadomych tego, że żywność ma ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Nawet przy zbilansowanej diecie wciąż można szkodzić organizmowi. Wszystko za sprawą toksycznych substancji, które mogą znajdować się w owocach i warzywach. Przeczytaj wnioski z raportu o zanieczyszczeniu gleby w Polsce.

Pierwiastki w glebie a owoce i warzywa - na południu Polski szczególnie mocno widać zależność | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Choć starasz się jeść zdrowo, nie zawsze masz pełną wiedzę na temat tego, co spożywasz. Dopóki nie hodujesz własnego warzywniaka, wszystko zależy od dostawców owoców i warzyw. Pojawił się raport o zanieczyszczeniu gleby, wskazujący poziom szkodliwych pierwiastków w jadalnych produktach spożywczych. Wynik wypada szczególnie niekorzystnie w południowej Polsce.

Sprawdź także: Jedno z najzdrowszych warzyw na świecie - reguluje cukier, korzystnie wpływa na serce

Raport o zanieczyszczeniu gleby

Stężenie szkodliwych dla zdrowia pierwiastków w owocach i warzywach badali naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie - prof. Agnieszka Gruszecka-Kosowska i Agata Wódkowska. Na podstawie zgromadzonych danych zespół analizował ryzyko konsekwencji zdrowotnych dla Polaków.

Według dostępnych badań największe zanieczyszczenie gleby stwierdzono w południowej i zachodniej Polsce. Jest to związane z przemysłowym charakterem regionów - od wielu lat działają tam kopalnie i huty. W związku z tym w ziemi gromadzą się takie szkodliwe substancje jak ołów, miedź, arsen, kadm i cynk.

Pierwiastki w glebie a owoce i warzywa

Raport jest niepokojący - to w roślinach w południowych i zachodnich regionach Polski odnotowano najwyższe stężenie szkodliwych pierwiastków. Zagrożenie obejmuje województwa: śląskie, dolnośląskie, małopolskie, opolskie, ale również lubelskieW warzywach wykryto zbyt dużą dawkę cynku, miedzi i ołowiu, w owocach - cynku, miedzi i niklu, a w zbożach - ołowiu, kadmu i rtęci. 

Zespół badawczy stwierdził, że największe ryzyko nowotworowe dotyczy arsenu (w przypadku osób dorosłych). Pierwiastek ma wpływ na rozwój raka skóry, płuc, pęcherza moczowego, wątroby i nerek. Najwyższe nieakceptowalne ryzyko zdrowotne, które z kolei nie dotyczy raka, związane jest z przekroczeniem normy ołowiu (w przypadku dzieci aż do wieku szkolnego) i kadmu (dla najmłodszych dzieci).

Normy ołowiu dla dzieci przekroczono w województwie opolskim w owocach jagodowych, a w śląskim i małopolskim - w roślinach okopowych i ziarnkowych. Jak kończy się spożycie dużej dawki ołowiu? Może to wywołać anemię, obrzęki i zaburzenia układu nerwowego. Dzieci reagują na niego znacznie mocniej niż dorośli, dlatego wyniki badań powinny zaniepokoić. Spożycie toksycznej porcji kadmu powoduje objawy grypopodobne, prowadzi do uszkodzenia płuc, problemów z nerkami, nadciśnieniem i łamliwością kości. 

Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej wskazują więc, że niezwykle ważna powinna być prewencja - badanie żywności przed jej sprzedażą w sklepach.



Źródło: nature.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czy można pić wodę przed pobraniem krwi? Termin „na czczo” bywa mylący »

Najgorsza ryba nad Bałtykiem. Nigdy jej nie zamawiaj »

Genialny trik na obieranie młodych ziemniaków. Nie potrzebujesz nawet noża »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Pankejki jogurtowe

Puszyste i lekkie niczym chmurka placuszki śniadaniowe. Przepis jest niezwykl...

Odsłon: 26219

15 min
19
15 min
13
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 114

30 min
6
Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 615

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

131