Sezon na truskawki

Kiedy sól nam szkodzi?

Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa?

Fot. 123RF/Picsel

Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie.

W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko sól, którą samodzielnie dodajemy do potraw. Składa się na nią również ta, dodawana do naszego jedzenia przez producentów żywności. Badania wskazują, że przeciętny Polak zjada nawet 2-3 razy więcej soli niż wynosi zalecana dawka, a liczba ta może jeszcze wzrosnąć, jeśli mamy zamiłowanie np. do słonych przekąsek lub chipsów.

W jaki sposób nadmiar soli odbija się na naszym zdrowiu

Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Nadmiar soli negatywnie wpływa też na funkcjonowanie nerek. Mogą pojawić się również opuchlizny wywołane przez zatrzymywanie wody w organizmie.

Musimy pamiętać, że do dziennej dawki soli nie zlicza się tylko to, co widzimy i świadomie solimy. Sól bardzo często zawierają przeróżne gotowe produkty, takie jak chleb, wędliny czy sery, a także ketchup, majonez, gotowe zupy i sosy, fast foody. Warto spojrzeć na skład, by dowiedzieć się, ile dokładnie soli zjemy, jeśli zdecydujemy się na dany produkt.

Pobierz aplikację smaker ciasta i deseryRównowaga jest najważniejsza

Niestety, okazuje się, że niedobór soli jest równie groźny co jej nadmiar. Chociaż dieta bezsolna zyskała wielu zwolenników, to popadanie ze skrajności w skrajność nie jest dobrym rozwiązaniem. Sól jest niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej oraz poprawnego przebiegu różnych procesów chemicznych w naszym organizmie. Ponadto, dzięki niej, nasz układ nerwowy i mięśniowy może sprawniej działać. Co ciekawe, niedobór soli w organizmie, podobnie jak jej nadmiar, może powodować problemy z ciśnieniem tętniczym. Niedobór soli zaburza również przemianę materii w komórkach i błonie komórkowej, przez co nasz organizm staje się bardzo zanieczyszczony.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 142

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25