Sezon na truskawki

Kilka ciekawostek o barszczu czerwonym

Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami.

Fot. 123RF/Picsel

Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i wraz z rozwojem cywilizacji pojawiają się naczynia gliniane, więc jedzenie tej potrawy przestało być kłopotliwe. Dzięki temu, zupy zyskały popularność pośród ludów Mezopotamii, Egiptu, a także Grecji i Rzymu skąd rozpowszechniły się na tereny Europy.

Polewki lub bryje - tak w XIII wieku, nazwano nowość w polskiej karcie dań, czyli zupę. Wówczas powstawały one na bazie kasz czy też roślin strączkowych. Danie to spożywały wszystkie klasy społeczne, bowiem był to posiłek tani, szybki i sycący. Warto wspomnieć, że społeczeństwo biedniejsze, do gotowania zupy używało także lebiody, barszczu, szczawiu i pokrzywy.

Barszcz - kojarzony dziś przede wszystkim z polskim stołem wigilijnym - to jedna z pierwszych zup, które na naszych stołach serwowane są po dziś dzień. Warto wspomnieć, że pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku, i to dzięki Mikołajowi Rejowi, który to ujął potrawę tę w swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego" (1567r.).

Dziś wigilijna odmiana barszczu to już potrawa kultowa, i nie ma osoby, która choć raz nie miałaby z nią styczności. Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem, z grzybów suszonych jak i kwasem buraczanym.

Oczywiście nie byłoby tego kultowego dania bez...uszek! Ich farsz przygotowywany jest z cebuli, grzybów, ryby bądź jajek ugotowanych na twardo. Ponadto oprócz uszek, wigilijna zupa bywa podawana także z pasztecikami lub pieczonymi pierogami.

Przepisem na przepyszny barszcz z uszkami dzieli się wielokrotny laureat Ogólnopolskiego Programu „Doceń polskie" firma Ogródek Dziadunia.

Składniki:
- 1½ l bulionu warzywnego
- 1 koncentrat Barszczyku Czerwonego Dziadunia - 1 szklanka kwasu z gotowania kapusty
- 3-4 szt. ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- pieprz kolorowy w ziarnach
- majeranek

Składniki farszu do uszek:
- Kapusta kiszona z grzybami leśnymi firmy Ogródek Dziadunia
- sól, pieprz
Składniki ciasta do uszek:
- 550 g mąki pszennej
- 300 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Kapustę przekładamy do garnka i podlewamy wodą do wysokości ⅓ garnka. Gotujemy krótko, bo kapusta dość szybko będzie miękka. Następnie odciskamy nadmiar soku i wody, siekamy kapustę z grzybami i doprawiamy do smaku. Sok przecedzamy przez gęste sito i odstawiamy - przyda się do barszczyku. Ciasto na uszka: mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i mieszamy widelcem. Dodajemy olej i rękami wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Wkładamy ciasto w foliowy woreczek i odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto. Małą szklanką lub szerokim kieliszkiem wycinamy koła, na każde nakładamy pół łyżeczki farszu. Sklejamy brzegi, a potem owijamy wokół palca i łączymy końce. Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane układamy na półmiskach pojedynczo, żeby się nie posklejały. Można je zrobić nawet sporo wcześniej i zamrozić. Czas na barszcz. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat, a także czysty, przecedzony sok z kapusty i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Truskawkowa Dama

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc aromatyczne ciasto z truskawkami. Subtelne...

Odsłon: 13538

30 min
14
>60 min
34
Ciasta Ciasto Truskawkowe Pole

Ciasto złożone z trzech warstw: delikatnego biszkoptu, kremu budyniowo-jogurt...

Odsłon: 4058

60 min
10

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

18
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

27