Koktajl na ból głowy i migrenę. Nawadnia i oczyszcza organizm

Szybkie tempo życia, stres, zmęczenie lub zmienne warunki atmosferyczne - wszystko to potrafi wywołać nieprzyjemny i długotrwały ból głowy. Możesz jednak pomóc organizmowi, pijąc bogaty w witaminy i posiadający odpowiednie właściwości napój. Jak przygotować koktajl na migrenę?

Jak zrobić koktajl na migrenę? Potrzebujesz tylko 5 składników | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli choć raz w życiu przeżyłeś migrenę, pewnie nie chcesz do niej wracać. Przeszywający, intensywny ból głowy potrafi zdezorganizować dzień na tyle, żeby popsuć wszystkie twoje plany, a w związku z tym samopoczucie. W momencie, gdy poczujesz aurę (objawy zwiastujące przyjście migreny), sięgnij po koktajl z kapusty i innych warzyw, który zmniejszy szansę na nieprzyjemne dolegliwości. 

Sprawdź także: Takiego placka jeszcze nie jedliście. Stromboli na kilka sposobów

Jak przygotować koktajl na migrenę?

Wystarczy tylko 5 składników, żeby przygotować koktajl na migrenę:

Składniki

  • biała kapusta,
  • cytryna,
  • ogórek,
  • imbir,
  • seler naciowy.

Przygotuj wyciskarkę do owoców i warzyw. Na początku pokrój białą kapustę na mniejsze kawałki, następnie sparz cytrynę i obierz ze skórki. Przekrój umytego ogórka, korzeń imbiru i oczyszczone łodygi selera naciowego na mniejsze części. Po kolei umieszczaj w wyciskarce i czekaj, aż pojawi się sok. Przemieszaj i przelej do szklanki.

Jakie działanie ma koktajl z kapusty?

Dlaczego koktajl na migrenę zmniejszy ból i niekomfortowe dolegliwości? Przede wszystkim mają na to wpływ składniki użyte do stworzenia napoju:

  • ogórek - składa się w większości z wody, dlatego pozwala uzupełnić niedobory płynów (często wywołujące ból głowy). Reguluje ciśnienie krwi i detoksykuje organizm,

  • seler naciowy - wspiera zwalczanie stresu, który może być jedną z przyczyn migreny. Co więcej, warzywo działa przeciwzapalnie, odkwasza organizm i obniża ciśnienie. Istotne jest też to, że świetnie nawadnia i w ten sposób pomaga zapobiegać zmęczeniu, bólom i zawrotom głowy,

  • cytryna - to skarbnica witamin i składników mineralnych. Witamina C wzmacnia organizm, a przeciwutleniacze pomagają w jego oczyszczeniu z toksyn,

  • imbir - nazywany jest domowym antybiotykiem, ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Co ważne, korzeń zwalcza gorączkę, ale także bóle głowy,

  • kapusta - działanie soku z kapusty jest w tym przypadku najkorzystniejsze. Nie tylko usuwa on toksyny z organizmu, stanowi naturalny probiotyk i wzmacnia odporność, ale też wykazuje właściwości przeciwbólowe. Złagodzi nie tylko dolegliwości migrenowe, ale też stany zapalne. Dodatkowo poprawi koncentrację.

Jakie działanie ma więc koktajl z kapusty? Przede wszystkim zmniejsza ból, działa przeciwzapalnie, nawadnia organizm i usuwa z niego szkodliwe toksyny.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @anitajasiak_pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Syndrom ludzi, którzy pracują za dużo. Objawy „karoshi” to sygnał alarmowy »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Przepis Ewy Wachowicz na polędwiczki wieprzowe. Sekretem jest wyjątkowy sos »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1564

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 328

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5