Koktajlbar po polsku

Jak prezentuje się polska scena koktajlowa na tle innych, od jakich koktajli przeważnie zaczynamy wieczór i jakie kompozycje najczęściej wybieramy - wyszukane czy raczej stawiamy na klasyki?

Fot. 123RF/Picsel
O polskiej kulturze koktajlowej i gustach Polaków rozmawiamy z Piotrem Melonem z warszawskiego koktajlbaru Bez Tytułu biorącego udział w trzeciej edycji World Class Cocktail Festival.

Czym się wyróżnia polska scena koktajlowa na tle innych?

Ciekawe pytanie. Chcąc być w pełni obiektywnym, musiałbym odwiedzić wiele koktajlbarów na świecie. Wszystko jeszcze przede mną, ale będąc w Londynie zauważyłem, że popularne są tam koktajle klasyczne. Przede wszystkim królują pozycje z książek Jerrego Thomasa i The Savoy Cocktail Book. W Polsce klasyki znamy, umiemy i lubimy, ale raczej ich nie proponujemy. Naszym Gościom rekomendujemy wyszukane i ciekawe kompozycje. I to właśnie tym się wyróżniamy - indywidualnym podejściem, pasją i kreatywnością.

Czy Polacy przekonują się do picia bardziej wyszukanych koktajli czy nadal królują standardowe?

Z moich obserwacji wynika, że Polacy coraz częściej szukają niestandardowych kompozycji. Im więcej nietypowych składników i nazw których Goście nie kojarzą, tym lepiej. Koktajl ma zaskakiwać - smakiem, wyglądem, składem i sposobem przygotowania. Do tego dobrze, aby był spersonalizowany, a nie "taki zwykły z karty". Oczywiście wciąż na grupowych spotkaniach królują whisky i wódka sour, ale to też dobrze. W końcu piękno tkwi w prostocie!

Jakie koktajle najczęściej zamawiają kobiety, a jakie mężczyźni?

Jak mawia klasyk, kolorowy i słodki koktajl musi być kobiecy, a ciężki i wytrawny męski. W praktyce jednak nic nie jest tylko białe lub czarne. Zdarzają się panie zamawiające wytrawne koktajle, jak i panowie wybierający lekkie i orzeźwiające szprycery. Granice między tym co jest typowo męskie i kobiece już dawno zaczęły się zacierać.

Od jakich koktajli najlepiej zacząć wieczór? Od kwaśnych, słodkich, słabszych, mocniejszych?

Na pewno od takich, które przygotowane są na dobrych jakościowo składnikach! Z pewnością wpłynie to na jakość wieczoru oraz poranka. Co do smaków, to wszystko zależy od tego, jakie mamy plany na wieczór. Czy koktajl ma być rozgrzewką przed imprezą, czy raczej formą degustacji alkoholu? Jeśli planujemy udać się do koktajlbaru na tzw. before, lepsze będą pozycje lekkie, kwaśne i orzeźwiające, które nie uderzą nam mocno do głowy. Przy kameralnym spotkaniu czy kolacji we dwoje, możemy eksperymentować z cięższymi smakami i mocniejszymi alkoholami. Jeśli jednak chcemy przejść przez całe spektrum smaków podczas jednego wieczoru, to zacznijmy od lekkich, kwaskowych przez słodsze, kończąc na wytrawnych i wyrazistych.

Które alkohole najczęściej są głównym składnikiem koktajli?

Zdecydowanie cały czas rządzi wielka 5: wódka, rum, gin, whisky i tequila. Są to alkohole podstawowe które znajdują się niemal w każdym koktajlu. Każdy ma swój niepowtarzalny charakter, wokół którego budowany jest cały koktajl.

Możesz wskazać jedną cenną wskazówkę, którą powinni kierować się przyszli barmani?

Cierpliwość i chęć samokształcenia. Książki są dobrym fundamentem, ale w tym zawodzie liczy się praktyka. Trzeba ciągle zdobywać wiedzę i być otwartym na krytykę bardziej doświadczonych. Warto brać również udział w szkoleniach organizowanych przez różne marki alkoholowe. I co najważniejsze - trzeba wyrobić sobie smak. A tego nikt nas nie nauczy.

Kto nie miał okazji spróbować mistrzowskich koktajli serwowanych podczas World Class Cocktail Festival, ma na to ostatnią szansę. Festiwal potrwa jeszcze tylko do niedzieli 4 października włącznie.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Słony karmel

Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...

Odsłon: 170

15 min
2
Dania główne Zimne nóżki po wiejsku

Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...

Odsłon: 135

60 min
3
Sałatki Sałatka na lunch

Sałatka na lunch z filetem z kurczaka, czerwoną papryką, białą fasolą i jajka...

Odsłon: 403

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133