Sezon na truskawki

Kościół z Hex Olgi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Na co dzień Olga mieszka we francuskim Hex. Nic więc dziwnego, że w konkurencji autorskiej postanowiła odtworzyć jedną z najbardziej rozpoznawalnych budowli z tej miejscowości.

Ciasto:

  • 8 szklanek mąki
  • 2 kostki masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj

 

Karmel:

  • 800 g cukru

 

Lukier królewski:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Ciasto
Mąkę, masło, cukier puder i jaja zmiksować do połączenia się składników, następnie wyrobić ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować. Z ¼ części ciasta wykroić ciastka (7 cm x 5 cm) wykleić nimi foremki do herbatników. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 220°C przez 9-12 minut. Z pozostałego ciasta skonstruować kościół: wykroić 2 dłuższe ściany (20 cm x 14 cm) i 3 krótsze (14 cm x 14 cm), wieżę (14 cm x 30 cm) i dach wieży (4 trójkąty o ramionach 7 cm). W cieście na dach wieży, wyciąć małe, okrągłe okienka. Resztę ciasta wykorzystać do konstrukcji dachu kościoła. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 220°C przez 9-12 minut.
Karmel
Cukier rozpuścić na patelni.
Lukier królewski
Oddzielić białka od żółtek. Do miski z białkami dodawać stopniowo cukier puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wymieszać (nie ubijać!). Tak powstały lukier przełożyć do rękawa cukierniczego.
Złożenie ciasta
Ściany konstrukcji i dach skleić karmelem. Herbatniki posmarować lukrem i przykleić je na ścianę wieży kościoła. Szczeliny wypełnić lukrem. Dach udekorować pozostałym lukrem według uznania.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20