Królik w Krainie Czarów - przepisy z Bake Off Junior

Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek.

Ciasto

  • 290 ml oleju rzepakowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jaja
  • 260 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 300 g startej marchwi
  • 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni

 

Krem

  • 10 g żelatyny (1 łyżka)
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 200 g białej czekolady
  • 660 ml śmietany kremówki

 

Wykończenie

  • 500 g borówek
  • kolorowe masy cukrowe do dekoracji
  • konfitura pomarańczowa do przełożenia ciasta

 

Ciasto
Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jaja. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszać do połączenia składników. Dodać startą na grubych oczkach marchew, mieszankę żurawiny i bakalii. W celu usunięcia bąbelków powietrza uderzyć formą kilka razy o płaską powierzchnię. Piec w 170°C przez około 30 minut.

Krem
Rozpuścić żelatynę w pięciu łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ściągnąć garnek z ognia i dodać żelatynę. Ubić śmietanę kremówkę i dodać do niej ostudzoną czekoladę. Krem przełożyć do worka cukierniczego.

Wykończenie
Z jednego ciasta wykroić uszy i muchę królika. Drugie ciasto oraz przygotowane części przekroić na pół i przekładamy konfiturą pomarańczową, kremem i borówkami. Przykrywamy odpowiednimi częściami ciasta, formujemy kształt królika i dekorujemy masą cukierniczą.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 62

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53556

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133