Masz brzuch wzdęty jak balon, czujesz ciężar na żołądku. Zrób sobie napar na przejedzenie

Każdy przynajmniej raz w życiu się przejadł. Czasem po prostu trudno odmówić sobie ulubionej potrawy lub pyszności ze świątecznego stołu. Jeśli czujesz się ociężały lub skarżysz się na problemy gastryczne, sięgnij po napar na przejedzenie. Przepis i zastosowanie znajdziesz w artykule.

Napar na przejedzenie - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W święta przyrządzamy wiele pyszności, którymi przez kilka dni się delektujemy. Po ich zjedzeniu często jednak czujemy się też bardzo ociężali. Jeśli zdarza ci się od czasu do czasu sięgać po ciężkostrawne potrawy lub po prostu być przejedzonym, warto, żebyś przemyślał swoje nawyki żywieniowe. Doraźną pomocą na dolegliwości układu pokarmowego może okazać się jednak napar na przejedzenie. Przepis jest naprawdę prosty, a wesprze procesy trawienne i przyniesie ci ulgę.

Sprawdź także: Superfood camu camu - skarbnica witaminy C. Jak wykorzystać w kuchni?

Jakie są objawy przejedzenia?

Jeśli nie liczysz kalorii i w trakcie posiłku dobierasz kolejne porcje, już po skończeniu jedzenia, możesz to odczuć w brzuchu. Choć w trakcie spożywania potraw żołądek wypełnia się pokarmem, to dopiero po około 20 minutach sygnał o sytości dociera do mózgu. Właśnie dlatego nie powinno się jeść bardzo szybko i dużo. Zdarza się jednak, szczególnie w przypadku ulubionych dań, że po prostu nie możemy się powstrzymać przed pochłonięciem ich w kilka sekund. To może doprowadzić do dolegliwości gastrycznych.

Jakie są objawy przejedzenia? Do głównych zalicza się ostry ból brzucha (żołądka lub jelit), ociężałość, zgagę, wzdęcia i zaparcia. Jeśli spożyliśmy naprawdę dużą porcję, zwłaszcza względem tego, ile jemy na co dzień, symptomem przejedzenia mogą być również nudności, wymioty i biegunka. Przy większej dawce pokarmu, szczególnie zjedzonego szybko (a więc też gorzej przeżutego) przewód pokarmowy nie będzie już tak efektywnie pracował i proces trawienny spowolni.

Warto podkreślić, że długotrwałe przejadanie się może doprowadzić do poważniejszych konsekwencji, w tym problemów z wagą (nadwagi czy otyłości), refluksu żołądkowo - przełykowego, skoków poziomu cukru i zaburzeń lipidowych. 

Napar na przejedzenie - przepis i zastosowanie

Napar na przejedzenie pomoże ukoić przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warto stosować go zaraz po spożyciu ciężkostrawnego lub obfitego posiłku, aby zminimalizować ociężałość. Tylko kilka składników wystarczy, aby usprawnić procesy trawienne i pozbyć się niekomfortowych objawów. Wszystko za sprawą użytych produktów, które są bogate w antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Skutecznie wesprą trawienie, ale też przyspieszą spalanie tłuszczu. 

Składniki

  • sok wyciśnięty z jabłka,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • kawałek obranego surowego imbiru,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • gorąca woda,
  • laska lub szczypta cynamonu.

Jak zrobić napar na przejedzenie? Przepis rozpocznij od wyciśnięcia do szklanki soku z cytryny oraz z jabłka. Tak pozyskany napój nie zawiera dodatkowego cukru, który znajdziemy w produktach sprzedawanych w sklepie. Następnie obierz niewielki kawałek imbiru i zetrzyj go na drobnych oczkach tarki. Wrzuć do połączonych wcześniej soków, dopraw też szczyptą pieprzu cayenne. Wlej odrobinę gorącej wody, włóż laskę cynamonu lub wsyp szczyptę tej przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Od razu wypij.



Źródło: Smaker.pl, gotowanie.dziennik.pl, testosterone.pl, nowafarmacja.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Komu posłuży chleb bez pszenicy? Korzyści i pułapki chleba bez glutenu »

Księżycowe mleko: Przysmak przywołujący Morfeusza oraz głęboki sen każdej nocy »

Wiosenne czyszczenie kostki brukowej. Jak samemu umyć kostkę, ile kosztuje czyszczenie kostki brukowej? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
10
30 min
20
30 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5