Najlepsze przetwory ostatnich 10 lat

Lipiec i sierpień to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, które zimą przypomną nam o smakach lata. Oto lista tych, które cieszyły się wśród was największą popularnością.

Fot. 123RF/Picsel

Marynowane warzywa są pyszną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zapiekanek, kanapek. Do słoików można dodawać różne przyprawy, liście wiśni lub winorośli, co sprawi, że każdy słoik będzie miał niepowtarzalny smak.

Jak zamarynować warzywa?

Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w nieduże kawałki, po czym włożyć je do słoików. Świetnym dodatkiem będzie czosnek oraz pokrojona cebula. Do słoików można dodać gorczycę, pieprz, liść laurowy, chili i ziele angielskie. Gdy wszystkie składniki są już dodane, należy to zalać zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli.

Zamarynowane tak warzywa należy pasteryzować przez około 15 minut.

Kiszonki

Kiszonki to naturalne probiotyki, bogate w kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i chroni przez chorobami. Są także pysznymi przekąskami, dodatkami do sałatek, surówek i farszów. Można kisić praktycznie wszystkie warzywa i owoce.

Jak zrobić kiszonki?

Dokładnie umyte i pokrojone warzywa lub owoce wkładamy do słoika. Jeżeli warzywa są małe (np. ogórki) nie trzeba ich kroić, wystarczy obciąć im końcówki. Dodajemy liść laurowy, kminek, cząber, czosnek, estragon oraz chrzan. Do słoika możemy dodać pokrojoną papryczkę chili lub liście wiśni, róży albo winorośli. Następnie zalewamy warzywa zalewą, złożoną z wody i soli (na jeden litr przegotowanej wody przypada jedna łyżka soli). Przez pierwsze kilka dni słoiki z kiszonkami powinno się trzymać w temperaturze do 18 stopni, a później przełożyć do pomieszczenia z chłodniejszą temperaturą, gdzie temperatura oscyluje do około 12 stopni.

Najlepsze przepisy na przetwory

Przetwory na zimę nie muszą być nudne i szablonowe, podczas przygotowywania można się bawić, dodawać różne zaskakujące składniki, a później cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy już od 10 lat dzielą się z nami sprawdzonymi recepturami na różnego rodzaju kiszonki i marynaty. Które z nich spodobały wam się najbardziej? Poniżej znajdziecie listę najpopularniejszych przepisów na przetwory, jakie kiedykolwiek pojawiły się w naszym serwisie.

Miejsce 10: Sałatka z ogórków

Fot. Zabecka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 9: Pyszne buraczki

Fot. Rodzinka500 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 8: Ogórki po kalisku

Fot. Ewus71 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 7: Pyszna sałatka na zimę

Fot. Kurka_domowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 6: Sałatka z ogórków obiadowa

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 5: Buraczki na zimę

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 4: Cukinia w kurkumie

Fot. PPluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 3: Sok z czarnego bzu

Fot. Wiesia01 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 2: Mizeria z ogórków na zimę

Fot. Gosik33 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 1: Sałatka z ogórków i papryki

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5039

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133