Sezon na truskawki

Najpotężniejszy polski super food. W każdej postaci to bomba witaminowa

Mało kto wie o jej istnieniu, bo popularniejsza jest ta czerwona. Tymczasem właściwości czarnej maliny sprawiają, że można ją uznać za najpotężniejszy polski super food. Dowiedz się, w jakiej postaci jeść ten owoc i co można zrobić z czarnej maliny.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czarna malina, zwana inaczej maliną zachodnią, to krzew wywodzący się z Ameryki Północnej i dorastający do ok. dwóch, trzech metrów wysokości. Do popularnych rodzajów należą Bristol, Jewel, Mac Black oraz polska odmiana - Litacz. Jadalne owoce rośliny to skupisko pestkowców o średnicy od 12 do 15 milimetrów. Na początku mają czerwoną barwę, a dojrzewając, stają się zupełnie czarne. Pokrywa je też zauważalny nalot. Zawierają szereg cennych składników odżywczych, w tym kwas elagowy i antocyjany. 

Sprawdź także: Tłusty, kaloryczny, ale bardzo zdrowy. Maleńkie ziarenka doceniali już starożytni

Czarna malina - wartości odżywcze

Czarna malina, spokrewniona z najbardziej znaną czerwoną, zawiera szereg witamin i minerałów. Wartości odżywcze tego owocu związane są z wysoką zawartością witaminy C i E, potasu, wapnia, cynku, magnezu, miedzi i żelaza. Ponadto owoce posiadają pięciokrotnie wyższy potencjał antyoksydacyjny niż klasyczne czerwone maliny. Składniki odżywcze przekładają się na prozdrowotne właściwości rośliny.

Czarna malina - właściwości lecznicze

Zdecydowanie warto poznać właściwości czarnej maliny, które sprawiają, że można ją nazwać superfood. Choć nie jest to roślina uprawiana często, w Polsce również można ją spotkać i zastosować.

Owoce wykazują właściwości przeciwnowotworowe - szczególnie ważne są w profilaktyce raka prostaty, jelita grubego i okrężnicy. Działają również antybakteryjnie i przeciwzapalnie (wpływ na organizm można przyrównać do aspiryny czy ibuprofenu). Roślina minimalizuje ryzyko stanów zapalnych płuc i górnych dróg oddechowych oraz wrzodów żołądka.

Ze względu na zawartość antyoksydantów i flawonoidów, czarne maliny usuwają z organizmu wolne rodniki, zapobiegają procesom starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na popularne, cywilizacyjne choroby. Poprawiają wzrok i pamięć, a także obniżają ciśnienie tętnicze. Owoce mają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, które stają się bardziej elastyczne i drożne. Żelazo zawarte w owocach wspomaga leczenie anemii, a witamina C oraz cynk - wspierają układ odpornościowy w prawidłowym funkcjonowaniu. 

Zobacz: Feta zapiekana z malinami i szpinakiem

Kto powinien jeść czarną malinę?

Czarne maliny to świetne owoce dla anemików. Jedząc je, dostarczą oni niezbędnego żelaza organizmowi. Ze względu na dobry wpływ na układ krążenia, mogą po nie sięgać również sercowcy i nadciśnieniowcy. To bomba witaminowa dla wszystkich z gorszą odpornością lub mierzących się z infekcjami. Profilaktycznie powinny ją stosować też osoby z podwyższonym ryzykiem zachorowania na nowotwór jelit lub prostaty

W jakiej postaci jeść czarną malinę?

Sezon na czarną malinę trwa bardzo krótko, dlatego w lipcu warto jej zebrać jak najwięcej. Owoce czarnej maliny można jeść surowe lub po obróbce termicznej. Jeśli nie przejesz wszystkich zebranych okazów, resztę po prostu zamróź lub przetwórz. W sklepach dostępne są ekstrakt z czarnej maliny i suszone owoce - warto po nie sięgać poza sezonem.  

Często z maliny zachodniej przygotowuje się przetwory, np. soki, dżemy czy nadzienie do pierogów. Owoce będą jednak równie smaczną dekoracją do deserów. Można je także wykorzystać jako naturalny barwnik do kremu

Co można zrobić z czarnej maliny?

Czarna malina w kuchni to wspaniała baza do zdrowego soku czy dżemu. Pierwszy napój kryje w sobie mnóstwo leczniczych właściwości tego owocu, szczególnie dostarcza wielu witamin organizmowi. Sok z czarnej maliny należy rozcieńczać letnią wodą, gdyż gorąca zmniejszyłaby prozdrowotne oddziaływanie składników odżywczych. 

Możesz też postawić na suszone maliny, które można jeść bezpośrednio w takiej formie albo przygotować z nich napar (zalej owoce ciepłą wodą). Świetnie sprawdzą się też do deserów (ciast, musów) lub zdrowych koktajli

Pierogi z czarnymi malinami

 Pierogi z czarnymi malinami Zobacz przepis

Pierogi z czarnymi malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik z czarnymi malinami

 Sernik z czarnymi malinami Zobacz przepis

Sernik z czarnymi malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wzmacnia kości, przywraca spokój i chroni przed nadciśnieniem » 

Szukasz sposobu na aromatyczny i złocisty rosół? Cały sekret tkwi w patelni »

Pij ten syrop, a zapomnisz o przeziębieniach i wysokim ciśnieniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20