Nalewka z figi. Jak zrobić wyborną nalewkę figową?

Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie domowych nalewek i przetworów. Nic dziwnego, jest to świetny sposób na przetworzenie owoców, co więcej możesz użyć składników najlepszej jakości, dzięki czemu wiesz, co jesz lub pijesz. Ostatnio dużą popularnością cieszą się domowe nalewki, które można zrobić z przeróżnych owoców. Sprawdź, jak przygotować przepyszną nalewkę z figi.

Fot.123RF/Picsel

Sprawdź także:

Do zrobienia nalewki z figi będą potrzebne dojrzałe i słodkie owoce. Początek jesieni to moment, w którym bez problemu możesz znaleźć je na sklepowych półkach. Figi nieczęsto lądują na naszych talerzach, dosyć rzadko wykorzystywane są też do przepisów. A to wielka szkoda! Owoce te są nie tylko smaczne, aromatyczne, ale i bardzo zdrowe. Możesz z nich zrobić pyszne dżem, dodać je do deserów i sałatek, a także zrobić nalewkę z figi.

Sprawdź także: Porterówka z czasów PRL. Dlaczego przepis pokochali internauci?

Właściwości figi

Figi to bardzo zdrowe owoce, znajdziesz w nich witaminę C, A, PP, oraz witaminy z grupy B. Ponadto są świetnym źródłem błonnika i składników mineralnych: magnezu, wapnia i żelaza. Jedzenie fig wspiera prawidłową pracę układu trawienne, zapobiegając zaparciom oraz działa korzystnie na układ krwionośny, pomagając obniżyć ciśnienie krwi. Figi są również polecane osobom borykającym się z anemią. To również doskonałe wsparcie dla mocnych kości i zęby, regularne spożywanie fig pomoże chronić organizm przed osteoporozą.

Jak zrobić nalewkę z figi?

Zrobienie pysznej nalewki z figi to niezwykle proste zadanie. Jak w przypadku w większości tego typu trunków bazą są oczywiście dojrzałe owoce, najlepiej wybierać te zdrowe i nieuszkodzone, nie może zabraknąć również cukru oraz wysokoprocentowego alkoholu. Do zrobienia nalewki figowej będziesz potrzebować: kilogram fig, dwa jabłka, 250 g cukru, dwa litry wódki.

Zacznij od umycia i pokrojenia owoców. Następnie wrzuć je do słoika i dosyp cukier. Tak przygotowywane owoce powinny odczekać około dwóch tygodniu w ciepłym miejscu, aż cukier całkiem się rozpuści. Co jakiś czas, warto je przemieszać.

Po tym czasie należy odcedzić figi, a do powstałego z nich soku dolać alkohol. Przelej płyn do słoików i dokładnie zakręć pokrywki. Nalewka powinna leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu od minimum kilka miesięcy do pół roku.

Najlepsze przepisy z użyciem fig

Nasi użytkownicy nie przestają nas zaskakiwać ciekawymi pomysłami na różne dania, desery i przetwory. Sprawdź, jakie przepisy z figami udało im się wyczarować.

1. Konfitura z fig (dżem z fig)

 Konfitura z fig (dżem z fig) Zobacz przepis

Konfitura z fig (dżem z fig) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bażant z figami

 Bażant z figami Zobacz przepis

Bażant z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cynamonki z figami

 Cynamonki z figami Zobacz przepis

Cynamonki z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rolada z figami

 Rolada z figami Zobacz przepis

Rolada z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Brioszka z figą

 Brioszka z figą Zobacz przepis

Brioszka z figą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik z figami

 Sernik z figami Zobacz przepis

Sernik z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczone figi z jagnięciną

 Pieczone figi z jagnięciną Zobacz przepis

Pieczone figi z jagnięciną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Feta z figami i miodem

 Feta z figami i miodem Zobacz przepis

Feta z figami i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kanapka z figa i boczkiem

 Kanapka z figa i boczkiem Zobacz przepis

Kanapka z figa i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Figi w sosie karmelowym

 Figi w sosie karmelowym Zobacz przepis

Figi w sosie karmelowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak zbierać nasiona ogórków? Poradnik krok po kroku »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Słony karmel

Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...

Odsłon: 166

15 min
2
Dania główne Zimne nóżki po wiejsku

Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...

Odsłon: 135

60 min
3
Sałatki Sałatka na lunch

Sałatka na lunch z filetem z kurczaka, czerwoną papryką, białą fasolą i jajka...

Odsłon: 361

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

132